Najava izložbe Adisa Lukača „Mi Karijatide i Atlanti“, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla

Izložba skulptura, akademskog kipara Adisa Lukača, koja nosi naziv „Mi karijatide i atlanti“, biće svečano otvorena sutra, u srijedu, 03.03.2021.godine, u 19:00 sati, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, u sklopu Centra za kulturu Tuzla, a pod pokroviteljstvom Grada Tuzla.

Riječ je o izložbi, kojom se autor predstavio u Atini 2019.godine, koja je dopunjena sa jednom grupom radova nastalih u izolaciji za vrijeme pandemije Covid 19 virusa. Prema riječima autora, simbolika karijatida i atlanta jeste u tome da oni imaju funkciju stubova, koji na sebi nose sve ono što je gore, iznad, ponekad takve težine da je poredimo sa nebesima. Autor kaže da on sam vjeruje u dva tereta. Jedan je onaj koji čovjek nosi za života i na svom odlasku ostavlja ga pred kapijom, dok je drugi teret onaj koji svako ipak nosi sa sobom vječno i taj je onaj najbitniji…

Adis Lukač je mladi skulptor iz Sarajeva. 2011. godine pobijedio je na konkursu koji je objavio Grad Tuzla, za izvedbu spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji se nalazi u centralnom dijelu gradskog parka u Tuzli, što mu je kako sam kaže bio veliki poticaj za dalji rad. Mladi autor je član HKD Napredak, kao i ULUBiH. Izlagao je u Bosni i Hercegovini i inostranstvu: Amerika, Španija, Italija, Njemačka itd..

Izložba ostaje otvorena mjesec dana, do početka aprila 2021.godine, a svi zainteresovani mogu je pogledati svakim radnim danom od 07:30 do 16.00 sati.     

Ulaz na izložbu je slobodan. Mole se posjetioci da se pridržavaju mjera bezbjednosti kada je u pitanju sprečavanje širenja korona virusa.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*