U Tuzli sutra javna prezentacija publikacije o nestalim u BiH

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) predstavit će na javnoj prezentaciji 3. februara u Tuzli i 4. februara u Brčkom rezultate traganja za nestalim osobama u Bosni i Hercegovini od 1996. godine.

ICMP je u decembru prošle godine objavio sveobuhvatan pregled  procesa traganja za nestalim osobama u BiH od oružanih sukoba do danas pod nazivom “BiH, osobe nestale usljed oružanih sukoba tokom 1990-ih: Pregled stanja”.

Dokument daje uvid u to kako je proces traganja za nestalim osobama evoluirao. Također, daje jasan prikaz svih institucija koje su uključene, pregled rezultata koji su do sada ostvareni i koraka koji se trebaju načiniti u budućnosti.

Pregled stanja dokumentuje nove tehnike koje su razvijene, uključujući primjenu DNA metode, a koje su doprinjele činjenici da danas u BiH je pronađeno i identifikovano više od 70 posto nestalih osoba.

Na samome kraju ova publikacija predstavlja i strategiju koja će osigurati održivost procesa traganja za nestalim osobama u budućnosti, saopćeno je iz ICMP-a.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*