Sutra u MGP Tuzla izložba „A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina“

Sutra će u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla biti upriličeno otvarenje gostujuće izložbe „A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina“.

Izložbu je razvio Historijski muzej Bosne i Hercegovine, gdje je izložba premijerno otvorena 26. juna 2014. Za realizaciju izložbe korišten je i materijal projekta First World War Centenary Partnership (Partnerstvo za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata) pod vodstvom Imperijalnih ratnih muzeja u Londonu. Otvarajući ovu postavku u Tuzli, Međunarodna galerija portreta Tuzla pridružila se zajednici svjetskih muzeja koji ove godine obilježavaju stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata.

Otvorenju će prisustvovati Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla, Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Larisa Halilović, direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini, te predstavnik Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Izložba kroz dokumente, arhivsku i novinsku građu, fotografije i druge predmete priča priču o Sarajevu, Bosni i Hercegovini i Europi u razdoblju od 1914. do 1918. godine. Izložba uključuje i radionice za učenike, te kustose i nastavnike. Radionice će biti fokusirane na unaprjeđenje suradnje između muzeja i škola. Također, izložba je digitalizirana, a na radionicama će se koristiti suvremena digitalna tehnologija, doprinoseći tako modernizaciji institucije muzeja u Bosni i Hercegovini.

Izložba će u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla biti otvorena u 19,00 sati a postavljena do polovice marta 2015.godine.

(RTV7/MGP)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*