Reagovanja na Inckovu ostavku

Na Inckovu ostavku reagovao je i Bakir Izetbegović, te istakao da BiH neće dobiti čovjeka koji bolje poznaje situaciju u ovoj zemlji.

Bakir Izetbegović rekao je da će njemački diplomata Kristijan Šmit, koji je imenovan za novog visokog predstavnika u BiH, možda imati veću podršku od svog prethodnika Valentina Incka i da će moći da “učini više za BiH”.


“Možda ćemo dobiti čovjeka sa jačim leđima, sa većom podrškom, pa će neke stvari moći da se urade”, rekao je Izetbegović novinarima.

Izetbegović tvrdi da BiH neće dobiti čovjeka koji bolje poznaje situaciju u BiH i dobronamjernijeg visokog predstavnika od Valentina Incka.

“Ovako ostaje da naš prijatelj Incko ostane zabrinut što se neke stvari ne dešavaju. Možda ćemo sa Šmitom biti manje zabrinuti i možda će se stvari pokrenuti s mjesta”, rekao je Izetbegović.

Dodik: Inckova ostavka blef međunarodne zajednice

Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je da je ostavka viskog predstavnika blef međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi.

“On je podnio ostavku u namjeri da se provuče Kristijan Šmit i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom”, rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH” uključivši se u raspravu.

On je pojasnio da u međunarodnom pravu ne postoji priča o zamjeniku visokog predstavnika, već je to vještački napravljeno imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Već juče sam imao naznaku pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to se podrazumijeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH i Hrvatska”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, vjerovatno međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opozaciju stave na svoju stranu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*