U urušavanju zgrade na Floridi poginule četiri osobe

Najmanje četiri osobe su poginule, a 159 osoba se vode kao nestale u urušavanju dijela stambenog kompleksa u saveznoj američkoj državi Floridi, javlja Anadolu Agency (AA).

U srijedu navečer se gradu Surfsideu urušila 12-spratna zgrada Champlain Towers South, a načelnica okruga Miami-Dade Daniella Levine Cava je danas saopćila da spasilačke ekipe i dalje rade na uklanjanju betonskih i metalnih konstrukcija.

Ona je kazala da je 120 osoba spašeno, a da vatrogasci i spasioci pretražuju urušeni dio kompleksa i bore se protiv požara koji i dalje bukti.

Još nema informacija o uzrocima urušavanja dijela stambenog objekta koji je izgrađen 1981. godine i koji se nalazi nedaleko od Miami Beacha.

Gradonačelnik Surfsidea Charles Burkett izrazio je skepticizam da ispod ruševina ima preživjelih te je kazao da su se spratovi zgrade doslovno poslagali kao palačinke.

Američki predsjednik Joe Biden je nakon urušavanja zgrade proglasio vanredno stanje i naložio saveznim vlastima da pomognu Floridi i lokalnim zajednicama.

Gradonačelnica Cava se zahvalila Bidenu i kazala da će proglasom vanrednog stanja bili lakše iznaći sredstva za pomoć oštećenim porodicama.

“Ovaj se posao izvodi pod najvećim rizikom za spasioce. Krhotine padaju na njih dok rade svoj posao. Na licu mjesta imamo i građevinske inženjere i svi oni nastavljaju s radom jer su toliko motivirani i svakodnevno preuzimaju izvanredan rizik na mjestu događaja”, kazala je Cava.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*