Emir Durmišević, akademski umjetnik za Hrvatski glasnik: “Želja mi je ilustracijom srednjovjekovne Bosne promovirati kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine”

Emir i Edin Durmišević, braća blizanci, akademski umjetnici, ilustratori, koncept dizajneri i animatori, svojom umjetnošću svijetu predstavljaju povijest Bosne i Hercegovine. Sutra će svoj koautorski rad “Pitoreskni srednji vijek” premijerno predstaviti tuzlanskoj publici u Umjetničkoj galeriji Kristijan Kreković sa početkom u 19:00 sati. Publika će imati priliku vidjeti ilustracije iz nekoliko naučno-historijskih kapitalnih djela na kojima su radili unazad pet godina.

U razgovoru za Hrvatski glasnik, Emir Durmišević nam je pričao o početcima, ali i o njihovom jedinstvenom stilu, saznali smo što ih je motiviralo na zajednički profesionalni rad u ilustraciji, koncept dizajnu i animaciji.

„Imali smo priliku da saradjujemo sa mnogim autorima ali unazad 5 godina fokus našeg kreativnog rada usmjerio se na historijsku ilustraciju te smo bili angažovani kao ilustratori na kapitalnim djelima “Bosansko kraljevstvo” prof. dr. Emira O. Filipovica i “Steckopedija” prof. mr. Edina Bujaka. Što se tiče stila i umjetničkog izraza, mi volimo da eksperimentišemo sa različitim umjetničkim stilovima, mada u kontekstu historijske ilustracije postoje neka pravila koja se moraju ispoštovati (u prvom redu historijska tačnost i autentičnost) ali svakako i na tom polju imamo prostora za lični likovni izrazaj i priliku da na ilustraciju ostavimo lični umjetnički pečat. Glavni motiv bavljenja historijskom ilustracijom i temom srednjovjekovne Bosne je želja da se kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine promoviše na jedan orginalan, drugačiji način kako u BiH tako i šire u regiji i svijetu. Mislimo da je to jako važno“, kazao je Durmišević.

Knjiga “Kraljevi i kraljice Bosne”, ono prema čemu je njihov rad prepoznatljiv, kako nam kaže Durmišević ilustrovana je i napisana sa željom da zanimljiu srednjovjekovnu povijest Bosne i Hercegovine približe, na jedan drugačiji i zabavan način, mlađoj publici.

„Da, savremeni mediji, multimedija, pružaju mogućnost umjetnicima i naučnicima da zajedničkim naporom neke teme prezentuju publici na drugačiji, zabavan, interaktivan i multidisciplinaran način, što je posebno značajno. Mislim da je upravo presudno konkretno historiju izvući iz nekog kabinetskog aranžmana i približiti široj publici. Knjiga “Kraljevi i kraljice Bosne” upravo je ilustrovana i napisana sa željom da se jako zanimljiva srednjovjekovna historija Bosne i Hercegovine približi, na jedan drugačiji i zabavan način, mlađoj publici: ako uzmem u obzir reakcije publike i činjenicu da smo u samo godinu dana štampali drugo izdanje reakcije su pozitivne. Interes za historiju BiH postoji, samo je potrebno naći najbolji način da se ta tema prezentuje. Mi to radimo kroz umjetnost, ilustraciju, animaciju i multimediju“, dodaje Durmišević.

Kaže nam Emir,  izložba “Pitoreskni srednji vijek” već neko vrijeme putuje Bosnom i Hercegovinom i dodaje da je izložba predstavljena u Sarajevu, Travniku, Zenici i sada će biti prezentirana publici u Tuzli, na poziv Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

„Postoji zaista veliki interes i muzeja u BiH da se izložba prezentuje u gradovima širom zemlje. Publika u Tuzli će imati priliku da vidi ilustracije iz kapitalnih historijskih projekata “Bosansko kraljevstvo” prof. dr. Emira O. Filipovica i “Steckopedija” prof. mr. Edina Bujaka. Tu će biti prikazane historijske mape Bosanskog kraljevstva, posjeda Kosaca, ilustracije historijskih scena, rekonstrukcije velikaskih grbova, rekonstrukcije srednjovjekovnih gradova kao sto su Bobovac, Blagaj, Kljuc“, kaže Durmišević.

Nakon izložbe planirana je i radionica sa učenicima, kako nam kaže Durmišević, krreativne radionice su fokusirane na djecu osnovnih razreda, sa željom da kroz kreativan rad prošire i obogate svoje znanje o srednjovjekovnoj historiji Bosne i Hercegovine.

„Da, uz izložbu najcešće bude organizovana i kreativna radionica, naravno u skladu sa mogućnostima koje diktira trenutna pandemija. Na kreativnoj radionici polaznici će imati priliku da čuju kako Edin i ja radimo ilustracije, da razgovaramo o pozivu umjetnika, o kreativnom radu i naravno u konačnici radit ce ilustraciju sa ciljem promocije kulturnog i historijskog naslijedja BiH ili svoga grada. Radionica najcešće traje nekih 2 do 3 sata i uvijek bude zaista odličnih rješenja i uradaka. Naravno, pozivan Vaše čitatelje da dodju na otvorenje izložbe 26.10 u 19:00, u Umjetničku galeriju Kristijan Krekovic, u Tuzli. To će biti idealna prilika da pogledaju ilustracije, da se upoznamo, da razgovaramo o umjetnosti i kreativnom radu. Radujemo se druženju sa publikom u Tuzli“, poručio je za kraj Emir Durmišević.

Ivana Perić/HRVATSKI GLASNIK

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*