Skokovima u Oberstdorfu danas počinje Novogodišnja turneja, Kobayashi prvi favorit

Japanski ski-skakač i prvi favorit Četiri skakaonice Ryoyu Kobayashi trijumfovao je u jučerašnjim kvalifikacijama u Oberstdorfu i uoči današnjeg službenog takmičenja demonstrirao zašto mu daju najveće šanse da osvoji Novogodišnju turneju.

Kobayashi je ispunio prvi preduslov da ostvari treći trijumf u Oberstdorfu te postane skakač s najviše pobjeda na prvoj stanici Novogodišnje turneje od onih koji se i dalje bave skokovima.

Vremenske neprilike skratile su letove, a Japancu je dužina od 129 metara donijela prvu poziciju. Inače, svi skokovi si bili daleko od rekorda skakaonice koji drži Sigurd Pettersen i iznosi 143,5 metra.

U kvalifikacijama je neprijatno iznenadio trostruki osvajač Četiri skakaonice Kamil Stoch, koji je bio tek 37., dok drugih značajnijih iznenađenja nije bilo.

Današnje takmičenje počinje u 16:30 sati, a nakon duela skakača u drugu seriju proći će 25 pobjednika, kao i pet “lucky losera”.

Inače, od početka 21. stoljeća čak deset pobjednika prve stanice Novogodišnje turneje osvajalo je i Zlatnog orla, počevši od Svena Hannawalda do aktuelnog favorita Kobayashija.

U protekloj sezoni do pobjede u Oberstdorfu letio je Nijemac Karl Geiger, aktuelni lider Svjetskog kupa, ali je Novogodišnju turneju osvojio Stoch.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*