Intenziviranje pronalaženja dodatnih sredstava za rješavanje problema mina

Povodom obilježavanja 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina i stupanja na snagu Konvencije o zabrani protivpješadijskih mina – 1. mart, Centar za uklanjanje mina u BiH još jednom je skrenuo pažnju na dugoročni problem minske zagađenosti u BiH te ukazao na potrebe intenziviranja pronalaženja dodatnih sredstava za njegovo rješavanje.

Opštom procjenom minske situacije u BiH urađenom 2012. godine, identifikovano je 1.417 ugroženih zajednica pod uticajem mina/NUS-a. Lokacije kontaminirane minama/NUS-om direktno utiču na sigurnost oko 540.000 građana ili oko 15 posto od ukupnog broja stanovnika BiH, saopćeno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

Nova Opšta procjene minske situacije u BiH bit će izvršena do kraja 2015. godine u okviru II revizije Strategije PMD, koja treba da ukaže na novo činjenično stanje i da pokazatelje za buduće aktivnosti u ovoj oblasti.

Trenutna veličina minski sumnjive površine iznosi 1.176,5 km2 ili 2,3 posto u odnosu na ukupnu površinu BiH. Definisano je još 9.185 minski sumnjivih mikrolokacija na kojima je prema procijeni zaostalo oko 120.000 mina/NUS-a.

Trenutno se u BHMAC-u nalazi 4.500 projekata za operacije protivminskog djelovanja koje čekaju na realizaciju. Najzagađenija područja u Federaciji BiH su Srednjobosanski, Unsko-sanski, Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski kanton, odnosno područja Maglaja, Kladuše, Posavine te tuzlanske i dobojske regije, područje Broda, Šamca i Lopara, navodi se u saopćenju.

Od početka protivminskog djelovanja u BiH 1996. godine, kada je sumnjiva površina iznosila 4.500 km2, kombinovanim metodama protivminskih akcija do sada je oslobođena površina od oko 1.200 kilometara kvadratnih, 169 kilometara kvadratnih je očišćeno, a pronađeno je 59.789 protivpješadijskih mina, 8252 protivtenkovskih mina i 54.270 neeksplodiranih ubojnih sredstava.

U periodu 2009.-2013. godina, za protivminsko djelovanje u BiH su prosječno izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 45 miliona KM godišnje, dodaje se u saopćenju.

Od toga, iz donatorskih sredstava prosječno je osigurano 25 miliona KM, a iz svih domaćih izvora 20 miliona KM. To je tek oko 50 posto od plana, što je i osnovni razlog sporosti procesa.

U Bosni i Hercegovini je od 1996. godine do danas od mina i NUS-a stradalo 1.732 osoba, od čega 603 smrtno. Statistika je pokazala da se najviše nesreća dešava početkom proljeća.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*