U Španiji štrajk prevoznika, transport robe obustavljen širom zemlje

U Španiji je u ponedjeljak počeo štrajk prevozničkih kompanija, a zbog sličnog štrajka u martu ove godine mnoge trgovine su ostale bez prehrambenih proizvoda, prenosi France 24.

Riječ je o generalnom štrajku u zemlji, koji je počeo u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, a udruženje prevoznika najavilo je da će do daljnjeg obustaviti transport robe.

Nacionalna platforma za zastupanje prevozničkog sektora poručila je da će štrajk trajati sve dok ministarstvo transporta ne ispuni obećano iz sporazuma postignutog nakon marta 2022., kada kamioni nisu vozili 20 dana.

Prevoznici se žale da im je uslijed poskupljenja goriva i drugih nameta posao neisplativ.

Štrajk je počeo devet dana uoči “Crnog petka”, dana kada trgovci privlače kupce velikim popustima i kada dodatno raste potražnja za transportom roba.

U Madridu je za ponedjeljak popodne najavljen veliki protest prevoznika pa su vlasti Madrida pozvale stanovnike da između 10 i 15 sati izbjegavaju kretanje automobilima po centru glavnog grada te da koriste javni prevoz.

Štrajkači su u centru grada najavili održavanje velikog protesta u kojem bi trebali učestvovati i poljoprivrednici, stočari te ugostitelji.

U martu 2022. godine Španija je imala ozbiljnih problema s distribucijom proizvoda širom zemlje, a također se suočila sa sukobima između policije i učesnika štrajka.

BHRT/ RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*