Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla: U srijedu predstava ˝Lične priče˝

Statististički podaci pokazuju da su osobe s invaliditetom, pored nepovoljnog položaja u kojem se nalaze zbog nedostatka podrške u ostvarivanju prava u svim segmentima života, u većoj mjeri izložene nasilju. Informativni centar za osobe s invaliditetom „Lotos“ svojim djelovanjem nastoji uticati na iznalaženje rješenja u borbi protiv nasilja nad osobama s invaliditetom u saradnji sa predstavnicima institucija, vlasti, te konstantno aktuelizirajući temu nasilja i u javnosti.

Želimo poslati poruku da smo svi značajni akteri zajednice i da nasilje nije privatna stvar nego se tiče svih nas, te da zajedno moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da spriječimo šokantnu praksu da invaliditet utiče na veći stepen izloženosti nasilju.

Informativni centar za osobe sa invaliditetom  „Lotos“ Tuzla poziva vas na predstavu:

“LIČNE PRIČE” koja će se odigrati u

srijedu, 07.12.2022. godine u sali Narodnog pozorišta Tuzla sa početkom u 12:00 sati.

Povodom 16. dana aktivizma i kako bismo ukazali na problem rodno zasnovanog nasilja Informativni centar za osobe sa invaliditetom prikazuje predstavu koju su osmislili učesnici projekta “Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje”.

Predstava je nastala kao rezultat podrške među jednakima organizovane širom Bosne i Hercegovine za osobe sa invaliditetom u riziku od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Predstava će prikazati lične priče aktivista i aktivistica koji su pripremali predstavu.

Predstava je pripremljena u formi forum teatra i sastoji se od 5 kratkih isječaka iz stvarnih života učesnika, koje progovaraju o temama seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nad osobama sa invaliditetom. Prema konceptu forum teatra u drugom dijelu publika uzima aktivno učešće i svojim doprinosom predstavi unosi nezaobilazan društveni element u završetak.

Predstava se organizuje u okviru projekta „Ravnopravne mogućnosti za mlade osobe s invaliditetom“, kojeg I.C. „Lotos“ realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*