Projekat CoPRIS: Počinje obuka za mehanizam civilne zaštite (CMI) i operativno upravljanje (OPM) Evropske Unije, te UN Sendai okvir

Projekat „Jačanje kapaciteta institucija za zaštitu i spašavanje (CoPRIS)“, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje EU Srbija i Bosna i Hercegovina 2014.-2020., i realizuje ga Grad Tuzla zajedno sa partnerima. Projektom je omogućeno osnaživanje kapaciteta ljudskih resursa gradske uprave, u oblasti zaštite i spašavanja, u skladu sa procedurama Evropske Unije. Kako bi se taj cilj postigao, u januaru i februaru će biti održane obuke mehanizma civilne zaštite (CMI) i operativnog upravljanja (OPM) Evropske Unije, koja se po prvi put organizuje na lokalnom nivou, i to u sklopu projekta CoPRIS u Tuzli. Prva grupa polaznika ove obuke počinje sa obukom 17.01.2023. godine, a druga grupa će imati obuku početkom februara ove godine.

Obukom će biti obuhvaćeni predstavnici multidisciplinarnog mobilnog tima zaštite i spašavanja, te rukovodioci i državni službenici gradske uprave, kao i predstavnici službi zaštite i spašavanja u Tuzli, i to Služba za medicinsku pomoć, Služba za vodosnabdijevanje, Služba za čistoću, Veterinarska služba, Profesionalna vatrogasna jedinica, Služba za informisanje, Komemorativni centar, Služba radioamatera, Crveni križ/krst grada Tuzle, Centar za socijalni rad.

Ova obuka ima središnju i presudnu ulogu u učinkovitom obavljanju zadataka zaštite i spašavanja iz nadležnosti struktura za smanjenje rizika od katastrofa, te su stoga u fokusu ove obuke smjernice Ujedinjenih naroda za smanjenje rizika od katastrofa i implementacija Sendai okvira, kao i Mehanizam civilne zaštite Europske unije, budući da je Bosna i Hercegovina pristupila ovom mehanizmu kao punopravna članica u septembru 2022. godine. Ciljani rezultat ove obuke je tehnička podrška Službi civilne zaštite Tuzla u podizanju kapaciteta u efikasnijoj implementaciji strateških i operativnih mjera, a samim tim i unapređenje sistema zaštite i spašavanja u Tuzli i u prekograničnom području.

Ranije je u sklopu projekta pripremljena sveobuhvatna analiza stanja za smanjenje rizika od katastrofa (Disaster Risk Reduction-DRR) za grad Tuzlu i Sremsku Mitrovicu, te „Zajednički akcijski plan za koordinirani odgovor u pružanju pomoći u katastrofama“, radi  zaštite, spašavanja i otklanjanja posljedica elementarnih i drugih nesreća/vanrednih događaja i katastrofa u prekograničnom području. Ovaj dokument rezultirao je brojnim preporukama za poboljšanje sposobnosti lokalnih vlasti radi smanjenja rizika od katastrofa kako bi se planirale adekvatne aktivnosti i izvršila priprema za reagovanje na prirodne katastrofe.

CoPRIS/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*