Humanitarni ured UN-a smanjuje obim operacija u Sudanu zbog borbi koje i dalje traju

Humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija bila je prinuđena da smanji neke od svojih aktivnosti u dijelovima Sudana zbog intenzivnih borbi, potvrdio je glasnogovornik u utorak, javlja Reuters.

Najmanje pet humanitarnih radnika već je ubijeno u Sudanu otkako je 15. aprila izbila borba između rivalskih frakcija, a dvije agencije UN-a koje su izgubile osoblje, Međunarodna organizacija za migracije i Svjetski program za hranu, obustavile su svoje aktivnosti.

  • U područjima u kojima intenzivne borbe ometaju naše humanitarne operacije, bili smo prisiljeni smanjiti aktivnosti – rekao je Jens Laerke, glasnogovornik Ureda za humanitarnu pomoć Ujedinjenih naroda (OCHA).
  • Ali mi smo opredijeljeni da nastavimo pružati usluge narodu Sudana – dodao je on.

On je rekao da su vođe OCHA tima ostali u zemlji da nadgledaju operacije. Oni će voditi humanitarne operacije iz Port Sudana, dodao je.

Na istoj konferenciji za novinare, predstavnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta rekao je da su neke porodice u Kartumu ostale zarobljene u svojim domovima proteklih osam dana. Pozvao je druge zemlje da nastave pritisak na Sudan da pronađe “dugotrajno rješenje” nakon evakuacije stranih državljana.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*