Srbija: Vanredna situacija u 26 gradova i opština zbog obilnih padavina

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije, zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, tokom protekle noći, evakuisali ukupno šest osoba, od kojih dvoje djece, na teritoriji Kruševca, Čačka i Jagodine.

Načelnik Odjeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Nedeljko Gagić, izjavio je da je trenutno u 26 gradova i opština na snazi vanredna situacija. 

Prema njegovij riječima, kritično je bilo na teritoriji Kruševca, Jagodine, Kragujevca i Sombora, gdje je zbog obilnih padavina voda prodrla u dvorišta i stambene objekte.

“Trenutno je najkritičnije na području Čačka, gdje je voda ušla u više od 200 objekata zbog toga što kišna kanalizacija u kratkom vremenu nije mogla da primi svu količinu vode. Pripadnici MUP-a su angažovani na ispumpavanju vode na nekoliko desetina lokacija”, rekao je Gagić.

Naglasio je da su pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica od početka perioda obilnih padavina konstantno na terenu i reaguju radi spašavanja ljudi i materijalnih dobara, kao i na otklanjanju posljedica nastalih poplava, objavila je Vlada Srbije.

Prema riječima Gagića, od 26. maja, ukupno su angažovana 762 vatrogasca-spasioca, koji su imali ukupno 355 intervencija, evakuisali 62 osobe, ugasili 12 požara izazvanih udarom groma i imali 320 intervencija crpljenja vode iz objekata.

“U tim intervencijama je angažovano 390 vatrogasnih vozila i više od 400 pumpi”, kazao Gagić. 

On je uputio apel građanima u poplavljenim područjima da se ne kreću uz obale rijeka i po nasipima, kao i da prate prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

bhrt/rtv7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*