Objavljen snimak koji dokazuje da su izraelske kopnene snage prešle u južnu Gazu

Izraelske kopnene snage nakon aktivnosti na prostoru sjevera Gaze prešle su i na južni dio pojasa, a objavljeni su i snimci koji dokazuju djelovanje na ovom području.

To je prva očigledna potvrda operacije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) južno od Gaze u tekućem ratu između Izraela i Hamasa.

Video, koji je u nedjelju podijelila Al Jazeera, prikazuje izraelski tenk koji djeluje na ulici Salah El-Din, glavnoj ruti Gaze od sjevera do juga, manje od pet kilometara sjeverno od centralnog Khan Younisa.

Jedan od dokaza objavili su i novinari iz Gaze. Oni su snimili napad na civile u ulici Salah El-Din.

U nedjelju je glasnogovornik IDF-a rekao da Izrael širi svoje kopnene operacije na cijeli pojas Gaze.

U odvojenom videu koji je snimio novinar iz Gaze čuje se pucnjava neposredno ispred grada Deir al Balah u južnoj Gazi.

IDF je u ponedjeljak na X napisao da “osovina Salah a-Din predstavlja bojno polje” u oblasti Khan Younis i da “borbe i vojno napredovanje IDF-a u oblasti Khan Younis ne dozvoljavaju kretanje civila kroz Salah Al-Din u dijelovima sjeverno i istočno od grada Khan Yunis”.

IDF je dodala da će omogućiti humanitarno kretanje civila kroz osovinu obilaznice koja se nalazi zapadno od Khan Younisa i navela dodatne rute koje će koristiti civili.

Na početku rata, izraelska vojska je rekla 1,1 milion ljudi u sjevernoj Gazi da odmah evakuiraju svoje domove u južnu Gazu, kako su Ujedinjene nacije nazvali naređenje “nemogućim”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*