Sarajevo: Predstavljen program pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini

Danas je bosanskohercegovačkoj javnosti predstavljen program posjete pape Franje BiH. “Danas počinjemo i duhovne pripreme za ovaj dolazak”, rekao je novinarima apostolski nuncij u BiH Luiđi Pecuto.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kazao je da će papa Franjo 6. juna 2015. godine doći na Međunarodni aerodrom Sarajevo u devet sati, te da će biti organizirana ceremonija dobrodošlice na trgu ispred Predsjedništva BiH. Papa je obaviti kurtoaznu posjetu Predsjedništvu BiH.

Sveta misa pape Franje biće održana na stadionu “Koševo” u 11 sati.

Sastanak i ručak s biskupima BiH i sa Papinom pratnjom planiran je u 13.15 sati u Apostolskoj nuncijaturi, te u 16.20 sati sastanak sa svećanicima, redovnicima, bogoslovima i sjemeništarcima u Katedrali “Srca Isusova”, gdje će papa Franjo održati govor.

U 17.30 sati planiran je ekumenski i međureligijski susret u Franjevačkom međunarodnom centru.

Susret Pape sa mladima planiran je u 18.30 sati u Nadbiskupijskom centru za mlade “Ivan Pavao II”, a u 19.45 sati planirana je ceremonija oproštaja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Nema sigurnosnih ograničenja

Kardinal Puljić kazao je da nema nikakvih zabrinjavajućih signala kada je riječ o sigurnosti Pape u BiH, te je rekao da je predviđeno da će biti osigurano 70.000 ili 80.000 mjesta na stadionu Koševo.

Također biće obezbijeđena i mjesta za parking ispred stadiona gdje će biti postavljen video zid na kome će moći pratiti misa koju će predvoditi papa.

Tajnica državnog organizacijskog odbora za dolazak Pape Tonka Krešić kazala je da je prošle sedmice oformljen državni odbor za doček Svetog oca, te da je ovo prvi put da Sveti otac dolazi u BiH u jednom državničkom elementu.

“Sveti otac jeste poglavar katoličke crkve ali je on na čelu Države Vatikan, tako da će on imati državničke elemente”, kazala je Krešić.

Ona je kazala da su oformljeni odbori i pododbori gdje su uključeni svi nivoi vlasti, te da su u okviru Odluke Predsjedništva BiH pododbori zaduženi za tehničke stvari.

“Radi se i finasijski plan aktivnosti, i vodiće se računa da troškovi ove posjete budu racionalni”, rekla je Krešić.

Na konferenciji je istaknuto da se svi mediji mogu akreditirati od 27. aprila do 15. maja ove godine kako bi pratili sve aktivnosti vezane za dolazak Pape.

Također, formirana je web stranica www.papa.ba, na četiri jezika, hrvatskom, njemačkom, engleskom i italijanskom.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*