Italijanska policija: Armanijeve torbe proizvodili eksploatirani kineski radnici

Eksploatirani kineski radnici u Italiji, koje su u pogonima u okolini Milana nelegalno zapošljavali neovlašteni podizvođači, pravili su torbe i druge artikle za modnu kuću Giorgio Armani, saopćila je italijanska policija.

U tom slučaju su navodno zanemareni propisi o zdravlju i sigurnosti radnika, kao i pravila kojima se reguliliraju radno vrijeme, pauze i slobodni dani, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Italijanska kompanija negirala je optužbe da je počinila zloupotrebe u saradnji sa firmom GA Operations, koja proizvodi odjeću, dodatke i dekoracije za kuće za brendove grupe Giorgio Armani.

“Oduvijek smo provodili mjere kontrole i prevencije kako bismo sveli na minimum zloupotrebe u lancu snabdijevanja, a GA Operations sarađivat će sa najvećom transparentnošću sa nadležnim tijelima po tom pitanju”, navodi se u saopćenju Armanija.

Prema policiji, GA Operations je angažirao podizvođača, koji je potom angažovao neovlaštene kineske podizvođače, da bi oni zapošljavali radnike mimo procedura, a neki od njih bili su u Italiji ilegalno.

Dodaje se da je to dio sistema ilegalnog posredovanja i eksploatacije radnika, koji se najčešće događa u poljoprivrednom sektoru.

“Sistem omogućava enormno uvećanje profita tako što kineska fabrika zapravo proizvodi artikle, smanjujući troškove rada korištenjem neregistrovanih i ilegalnih radnika”, navodi se u saopćenju.

Policija je objavila i to da je kineski podizvođač plaćen 93 eura za torbu, koju je modna kuća prodavala za oko 1.800 eura.

Četiri kineska vlasnika fabrike su podvrgnuti odvojenim krivičnim istragama zbog uloga u tim zloupotrebama, a GA Operations nije pod istragom, ali je stavljen pod sudski nadzor na period do godinu, ističe policija.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*