U nedjelju Bazar ,,Promocija bezglutenske hrane”

Udruženje osoba oboljelih od celijakije Tuzlanskog kantona, Tuzla organizuje Bazar ,,Promocija bezglutenske hrane” koji je dio kampanje pod nazivom “Moja bolest nije moj odabir”. Kampanja je jedna od aktivnosti projekta “Ni traga glutena” koji je podržao i sufinansira Grad Tuzla.
Inače, celijakija je autoimuna bolest koja se javlja u genetski predisponiranih osoba. Uslijed patofiziološke reakcije na gluten nastaje takozvana enteropatija – upala i oštećenje sluznice tankog crijeva, stoga je drugi naziv za bolest glutenska enteropatija. Ova bolest pogađa oko 1% osoba na svijetu, a epidemiološki podaci pokazuju da učestalost poslednjih godina dodatno raste. Bosna i Hercegovina, također, bilježi sve veći broj osoba s dijagnosticiranom celijakijom, za koju lijek u vidu tablete ne postoji. Jedini lijek koje te osobe mogu koristiti je hrana bez glutena, čak ni u tragovima.
Bazar “Promocija bezglutenske hrane” će biti održan u nedjelju 02.06.2024. godine na Trgu Slobode, sa početkom u 11:00 sati.

Članovi Udruženja pripremit će brojne bezglutenske slane i slatke delicije i predstaviti ih zainteresiranim sugrađanima koji će imati priliku da uživaju u ukusnoj hrani.
Pozivamo građane, predstavnike javnih i privatnih ustanova, nevladinih organizacija i medija da nam se pridruže na ovom događaju koji ima za cilj podizanje svijesti javnosti o celijakiji i značaju bezglutenske ishrane za oboljele od ove autoimune bolesti. To će biti prilika i da dobijete više informacija o samom oboljenju, njegovim simptomima, te putu za postavljanje tačne dijagnoze.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*