UNRWA: Više od milion Palestinaca napustilo Rafah zbog izraelskih napada

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) saopćila je da je više od milion Palestinaca moralo napustiti grad Rafah u južnom Pojasu Gaze zbog kontinuiranih izraelskih napada. 

“Prisilnim raseljavanjem je protjerano više od milion ljudi iz Rafaha”, objavila je UNRWA na društvenoj mreži X.

Kako se navodi, situacija je dramatično eskalirala, s hiljadama porodica koje traže utočište u oštećenim i uništenim stambenim područjima u Khan Younisu.

UNRWA kaže kako nastavlja pružati osnovne usluge uprkos sve većim izazovima.

Također su za uvjete u Rafahu naveli da su “neopisivi”, naglašavajući ozbiljnost humanitarne krize.

Izraelska vojska je proširila ofanzivu na Rafah, uprkos nalogu Međunarodnog suda pravde da Izrael obustavi operacije u toj oblasti.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 36.400 ljudi, od kojih su velika većina žene i djeca, a povrijeđeno je više od 82.600.

Gotovo osam mjeseci nakon početka izraelskog napada, ogromni dijelovi Gaze su u ruševinama, uz nestašicu hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*