Bećirović i Hamran: Ulazak u EU podrazumijeva i sistemsku borbu protiv korupcije i kriminala

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović održao je sastanak s predsjednikom Agencije Evropske unije za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (EUROJUST) Ladislavom Hamranom, u sjedištu ove agencije u Haagu. 

Tokom razgovora konstatirano je da je Bosna i Hercegovina napravila veliki iskorak ka punoj saradnji s EUROJUST-om. Dr. Bećirović je naglasio da će to značajno doprinijeti naporima Bosne i Hercegovine za jačanje borbe i suzbijanja organiziranog kriminala i korupcije, što će imati poseban značaj u budućem pregovaračkom procesu s EU.

Nakon odluke Predsjedništva BiH, ove godine zvanično su otvoreni pregovori s Evropskom agencijom za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama (FRONTEX). Finaliziran je nacrt novog zakona o zaštiti ličnih podataka, koji uključuje nove direktive EK i koji je preduslov za stupanje na snagu EUROJUST sporazuma o saradnji. Također, sporazum će omogućiti Bosni i Hercegovini da imenuje tužitelja za vezu u EUROJUST-u i pristupi svim operativnim instrumentima ove agencije. Važno je da Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja očekuje početak pregovora o članstvu u EU, pokazuje kredibilne rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, poručio je dr. Bećirović.

Predsjednik EUROJUST-a Ladislav Hamran istakao je važnost uspostave prekograničnih partnerstava između službi koje se bave procesuiranjem teških krivičnih djela.

Punom implementacijom sporazuma o FRONTEX-u i EUROJUST-u, Bosna i Hercegovina će u potpunosti početi koristiti evropske instrumente za jačanje borbe protiv  teških oblika kriminala, što će biti korisno za sve građane Bosne i Hercegovine, zaključio je dr. Bećirović.

press služba kabineta člana Predsjedništva BiH

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*