UN osuđuje ubistvo više od 500 Palestinaca u izraelskom nasilju na Zapadnoj obali

Ured UN-a za ljudska prava pozvao je u utorak na prekid nasilja u kome su, kako tvrdi, izraelske sigurnosne snage i jevrejski doseljenici ubili više od 500 Palestinaca na Zapadnoj obali od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

U saopćenju se navodi da je Izrael upotrijebio “nepotrebnu i nesrazmjernu” silu na Zapadnoj obali koju je okupirao, i osuđuje se, kako se navodi, sistematsko uskraćivanje medicinske pomoći.

Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentar saopćenja UN-a.

Nasilje je poraslo na Zapadnoj obali od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine koji je pokrenuo izraelsku vojnu ofanzivu na pojas Gaze, za koju ministarstvo zdravstva Gaze tvrdi da je u njoj ubijeno više od 36.000 Palestinaca.

Izraelske sigurnosne snage posljednjih su mjeseci razbile Zapadnu obalu, koju Palestinci žele kao jezgro buduće nezavisne države skupa s Gazom, i izvršile su hiljade hapšenja.

Izraelski zvaničnici ranije su saopćili da djeluju kako bi spriječili rasplamsavanje dugotrajnog nasilja na Zapadnoj obali, uključujući i ono koje provodi Hamas, i spriječili napade na Izrael.

Posmatrači za ljudska prava UN-a detaljno su proučili 80 slučajeva među 505 dokumentovanih pogibija Palestinaca na Zapadnoj obali od napada 7. oktobra, za koji je Izrael naveo da je u njemu oko 1.200 ljudi ubijeno, a oko 250 oteto.

– Proučeni slučajevi pokazali su dosljedno kršenje međunarodnog zakona o ljudskim pravima o upotrebi sile od strane ISF (izraelskih sigurnosnih snaga) putem nepotrebne i nesrazmjerne upotrebe smrtonosne sile i povećanje očigledno planiranih ciljanih ubistava – izjavio je visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk.

U istom periodu, 24 Izraelca su ubijena u sukobima ili prijavljenim napadima Palestinaca sa Zapadne obale, navodi se u saopćenju UN-a.

Neki od Palestinaca ubijenih na Zapadnoj obali bili su djeca naoružana kamenicama ili petardama i “očito nisu predstavljali neposrednu prijetnju životu”, dodaje se.

Nije navedeno koliko je Palestinaca ubijeno na Zapadnoj obali od strane doseljenika, a koliko od izraelskih snaga.

Veliki broj onih koji su poginuli nakon što su pogođeni hicem u gornji dio tijela, uz uskraćivanje medicinske pomoći povrijeđenima, sugerira namjeru ubistva, navodi se u saopćenju.

– Rasprostranjena nekažnjivost za takve zločine bila je predugo uobičajena pojava na okupiranoj Zapadnoj obali. Takva nekažnjivost stvorila je okruženje za sve više nezakonitih ubistava od strane ISF-a – kazao je Turk.

Hamas upravlja Gazom i protivi se suživotu s Izraelom. Palestinske vlasti imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali.

Nasilje naseljenika je izvor sve veće zabrinutosti među zapadnim saveznicima Izraela. Brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, uvele su sankcije nasilnim doseljenicima i pozvale su Izrael da učini više kako bi zaustavio nasilje, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*