Novo zanimanje u Elektrotehničkoj školi

Prateći trendove i zahtjeve tržišta, u Elektrotehničkoj školi u Tuzli je uvedeno novo trogodišnje zanimanje “INSTALATER FOTONAPONSKIH SISTEMA“. S obzirom na to da fotonaponski solarni sistemi postaju sve popularniji i traženiji, a da sa druge strane nedostaje edukovanih i kvalifikovanih radnika za instaliranje ovih sistema, novo zanimanje nudi dobru perspektivu, jer će pomoći osposobljavanju i zapošljavanju mladih ljudi, saopćavaju iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Učenici koji završe svoje obrazovanje i steknu kvlifikaciju za zanimanje Instalater fotonaponskih sistema biće osposobljeni za planiranje, montiranje i održavanje fotonaponskih sistema.

„Pored montiranja fotonaponskih sistema, postavljanja električnih instalacija i spajanja ovih komponenti, instalateri će se moći brinuti i za njihov nadzor i otklanjanje kravarova. Nastavu će voditi tim stručnih profesora koji je prošao i specijalizovanu obukukoju su vodili eksperti iz Polybau škole iz Švicarske“, rekla je Admira Uzunić, direktorica Elektrotehničke škole.

U junu 2024. godine je upis prve generacije učenika.

Sa ciljem promocije novog zanimanja, u aprilu je organizovan i okrugli sto na kojem su prezentirani rezultati istraživanja u TK o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i o potrebi uvođenja novog zanimanja u koje su bili uključeni učenici završnih razreda, nezaposleni i privredni sektor. Pored toga diskutovalo se i o mogućnostima i preprekama za provođenje praktične nastave u firmama, da li postoji potreba sa dodatnom obukom odraslih na temu Instaliranje fotonaponskih sistema i na koji način se može poboljšati saradnja između privrednog sektora i obrazovnih institucija.

Sve navedene aktivnosti su dio projekta: “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“ koje realiziraju Centar za ekologiju i energiju i Švicarski Caritas u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanja i nauke TK.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*