Svijet zaostaje u postizanju većine ciljeva iz 2015. godine

Svijet zaostaje u postizanju većine ciljeva održivog razvoja dogovorenih 2015, kao što su borba protiv siromaštva i gladi, stoji u izvještaju Ujedinjenih naroda u kojem se navode manjak sredstava, geopolitičke napetosti i pandemija covida-19.UN-ov godišnji izvještaj o održivom razvoju rangira efekat svoje 193 države članice u primjeni 17 opsežnih “ciljeva održivog razvoja” (SDG), koji uključuju poboljšanje pristupa obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, proizvodnju čiste energije i zaštitu biološke raznolikosti, prenosi HINA.
Utvrđeno je da se niti jedan od 17 ciljeva neće ostvariti do 2030., a većina ciljeva pokazuje “ograničen napredak ili nazadovanje”. U izvještaju se poziva zemlje da riješe pitanje hroničnog nedostatka sredstava i također preurede sam sistem UN-a.
“Ovaj izvještaj pokazuje da je napredak čak i prije pandemije već bio prespor”, rekao je potpredsjednik UN-ove Mreže rješenja za održivi razvoj (SDSN) i glavni autor izvještaja Guillaume Lafortune.
“Kad dođe do pandemije i drugih kriza, uključujući vojne sukobe, onda počinje priča o stagnaciji.”
Izvještaj je identificirao borbu protiv gladi, stvaranje održivih gradova i zaštitu bioraznolikosti na kopnu i u vodi kao posebna područja slabosti. Politički ciljevi poput slobode medija također su doživjeli “nazadovanje”.
Finska, Švedska i Danska nalaze se na vrhu popisa zemalja, a Kina je također napredovala brže od prosjeka, ali su najsiromašnije zemlje svijeta dodatno zaostale.
Lafortune je rekao da zemlje u razvoju trebaju veći pristup međunarodnim finansijama, dodajući da bi institucije poput agencija za kreditni rejting trebalo poticati da uzmu u obzir dugoročnu ekološku i privrednu dobrobit zemlje, a ne samo njenu kratkoročnu likvidnost.
Izvještaj također procjenjuje spremnost zemalja na globalnu saradnju kroz institucije UN-a. Sjedinjene Države nalaze se na posljednjem mjestu.
“Velika većina zemalja podržava saradnju… ali postoji niz velikih sila koje ne igraju po pravilima”, rekao je Lafortune.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*