Bećirović podržao komunike Samita u Švicarskoj i civilizacijske vrijednosti

Samit o miru za Ukrajinu u Švicarskoj, na kojem je učestvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, zaključen je komunikeom u kojem su mnoge države podržale nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Predsjedavajući Bećirović se pridružio komunikeu Samita o miru u Ukrajini zajedno sa 80 drugih država, u skladu s ključnim dokumentima koji trasiraju vanjsku politiku države Bosne i Hercegovine, saznaje Fena. 

Inače, i u prošloj 2023. godini Bosna i Hercegovina se potpuno pridružila vanjskoj i sigurnosnoj politici Evropske unije, što je jedna od obaveza naše države na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Osim obraćanja na plenarnoj sjednici Samita u Švicarskoj, kao i Nacionalne izjave za medije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović održao je marginama Samita i brojne važne razgovore s ciljem jačanja savezništva Bosne i Hercegovine s prijateljskim državama.

Bećirović je na marginama Samita, između ostalog, razgovarao s: potpredsjednicom Sjedinjenih Američkih Država Kamalom Harris, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Rishijem Sunakom, predsjednikom Republike Poljske Andrzejom Dudom. Također, razgovarao je i s predsjednicima Ukrajine, Albanije, Crne Gore, Slovenije, Kosova, Finske, Čilea i Ekvadora, kao i sa premijerema Kanade, Danske, Hrvatske, Estonije.

U narednim sedmicama Bećirović će nastaviti s intenzivnim vanjskopolitičkim aktivnostima i novim posjetama važnim svjetskim adresama.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*