U Vlasenici sutra obilježavanje 90 godina od rođenja D.Sušića

Kulturno-književnom manifestacijom u srijedu, 3. juna u Vlasenici bit će obilježeno 90 godina od rođenja književnika Derviša Sušića.

Organizatori događaja su Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Vlasenica, u saradnji s Udruženjem intelektualaca Podrinja, BZK “Preporod” Tuzla i JU NUB “Derviš Sušić”.

Prrogramom je predviđeno otvaranje izložbe ličnih predmeta Derviša Sušića u Vlasenici i književno veče uz prisjećanje na Sušićev književni i životni put.

Cilj organizatora je obilježiti 90. godišjicu rođenja Derviša Sušića upravo u Vlasenici u kojoj je rođen, kako bi se javnost podsjetila na njegov neizbrisiv trag u vremenu i na književnom polju.

Derviš Sušić je rođen u Vlasenici 3. juna 1925. godine, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Tuzli, a učiteljsku školu u Sarajevu. Godine 1941. primljen je u SKOJ, a početkom 1942. godine postaje borac I proleterske brigade. Poslije oslobođenja bio je omladinski rukovodilac, potom učitelj u Vlasenici i Srebrenici te novinar.

Od 1949. do 1951. urednik je lista Oslobođenje, a onda prelazi u Tuzlu gdje radi kao referent za kulturu i narodno prosvjećivanje, potom kao upravnik Gradske biblioteke. Potom prelazi u Sarajevo i radi kao savjetnik u CK SKBiH.

Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih i Dvadesetsedmojulske nagrade, Nagrade ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a. Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Umro je u Sarajevu 1990. godine.

Najvažnija djela su mu “Uhode”, “Tale”, “Ja, Danilo” i “Veliki vezir”.

Rad i djelo Derviša Sušića nisu dovoljno afirmisani. Još nisu objavljena sabrana djela njegovih književnih ostvarenja u okviru jedne izdavačke kuće, saopćili su organizatori.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*