Izbori u Hrvatskoj: Zatvorena birališta, prvi rezultati u 22 sata

Zatvaranjem biračkih mjesta u 19 sati završeni su osmi parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj.

Oko 3,8 miliona građana s pravom glasa moglo je iskoristiti svoje biračko pravo u periodu od 7 do 19 sati na biračkim mjestima u Hrvatskoj danas, dok je glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima te zemlje u inostranstvu trajalo danas i juče u periodu od 7 do 19 sati.

Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora bit će objavljeni u 22 sata, najavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP), dok bi u ponoć trebala biti objavljena većina obrađenih glasova, uključujući i one iz inostranstva.

– Izlaznost veća nego na izborima 2011. –

Prema posljednjim podacima DIP-a objavljenim dva sata prije zatvaranja birališta, do 16,30 sati pravo glasa iskoristilo je 46,57 posto hrvatskih građana ili njih 1.508.825. Najveća izlaznost bila je u 1. izbornoj jedinici (51.62 posto), a najmanja u 5. izbornoj jedinici (41,91 posto).

Ukupna izlaznost na današnjim izborima bila je nešto veća od one na izborima 2011. godine, oko 16 sati, kad je iznosila 46,06 posto.

U Hrvatskoj je bilo otvoreno rekordnih 6.826 biračkih mjesta, od čega su njih 252 bila posebna birališta, kao što su zatvori ili kasarne. U inostranstvu je bilo 114 biračkih mjesta.

Na listama u 12 izbornih jedinica, od kojih je jedna bila za dijasporu i jedna za nacionalne manjine, bilo je 2.311 kandidata od kojih će njih 151 u naredne četiri godine sjediti u novom sazivu Sabora. U deset izbornih jedinica biralo se po 14 poslanika. Dijaspora (11. izborna jedinica) je birala tri, a nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici mogle su dati osam mandata.

– GONG-u prijavljene manje nepravilnosti –

Organizacija civilnog društva GONG tokom dana je izvijestila kako su primali neanonimne prijave glasača o kršenju izborne šutnje i o nesnalažljivosti članova biračkih odbora. No, većih incidenata tokom izbora u Hrvatskoj, prema dosadašnjim saznanjima, nije bilo.

Zatvaranjem birališta prestala je izborna šutnja.

Bili su ovo prvi izbori u istoriji Hrvatske sa preferencijalnim sistemom glasanja, jer građani su osim za cijelu listu imali pravo dati prednost pojedincu sa određene liste.

Pri utvrđivanju rezultata glasanja prvo se gleda koliko je glasova dobila pojedina lista kandidata, saopštili su iz DIP-a. Dodaju da će pravo na učešće u podjeli zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici imati samo liste koje su osvojile najmanje pet posto važećih glasačkih listića. Kada se bude znalo koliko je koja lista dobila mandata, onda slijedi utvrđivanje koliko je glasova dobio pojedini kandidat.

(AA / RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*