Promocija knjige Florence Hartmann: Žena koja je otkrila zavjeru Tribunala i SRJ!

Knjiga “Krv realpolitike: Afera Srebrenica” Forence Hartmann biće predstavljena danas u 19.30 sati u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), sapštio je izdavač knjige “Buybook”.

Knjiga, koju je na bosanski jezik prevela Sabina Subašić-Galijatović, u proteklim sedmicama je izazvala lavinu interesa medija i čitalačke publike.

Ova knjiga je uznemirujuće svjedočanstvo!
Kako navodi izdavač, knjiga predstavlja uznemirujuće svjedočanstvo o Hartmaninom istraživanju o pozadini dejtonskog procesa i njegovoj povezanosti s genocidom u Srebrenici, koje se nameće kao važan dokument u historijskom procjenjivanju bh. prošlosti i sadašnjosti.

Analizirani su poznati dokumenti koje su mediji i javnost do sada previdjeli.

“Ova knjiga Florence Hartmann, zasnovana na istraživanju mase dokaza koji dokumentiraju opsadu Srebrenice, pokazuje da je postojala mnogo šira upletenost u događaje koji su vodili do pada enklave. Deklasificirane depeše, ekskluzivni intervjui i svjedočenja pred Haškim tribunalom pokazuju da su vlade Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske prihvatale, a katkad i tvrdile, da su Srebrenica i dvije preostale zaštićene sigurne zone Ujedinjenih naroda bile “neodržive” mnogo prije nego što je general Ratko Mladić zauzeo grad, te bile spremne da ustupe Srebrenicu Srbima, u težnji da dođu do mape koja bi bila prihvatljiva Slobodanu Miloševiću, srbijanskom predsjedniku, u zamjenu za mir”, napisao je Ed Vulliamy u predgovoru knjige.

Hartmann otkrila zavjeru Tribunala i SRJ
Hartmann je francuska novinarka i autorica više istraživačko publicističkih djela, koja je jedanaest godina radila za vodeći francuski list “Le Monde”, izvještavajući o događajima koji su prethodili zločinima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i o samim zločinima.

Bila je portparolka i savjetnica tužiteljice na Međunarodnim tribunalima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Haški tribunal je 2011. godine osudio na sedmodnevnu zatvorsku kaznu radi otkrivanja tajnog dogovora koji su tokom suđenja Slobodanu Miloševiću sudije Tribunala sklopile sa Srbijom i javnosti uskratili kapitalne informacije koje povezuju Srbiju s genocidom u Srebrenici.

Na promociji će govoriti Emir Habul, Srđan Dizdarević, Zlatko Dizdarević i Damir Uzunović.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*