Sindikat i poslodavci sjedaju za pregovarački sto

Između 19. i 22. novembra sindikat i poslodavci treba da otpočnu pregovore o suštini budućeg općeg kolektivnog ugovora nakon što je u Federaciji BiH ljetos donesen novi Zakon o radu.

O toku ovih razgovora pregovaračke strane će 23. novembra upoznati Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije BiH tripartitno tijelo čiji su članovi, osim sindikata i posladavaca, i predstavnici Vlade FBiH.

Ovo je zaključak  sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća održane juče, na kojoj su predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca deklarativno bili za to da konačno otpočnu pregovore o sadržaju kolektivnog ugovora, ali su se razmimoilazili u pitanju koje nazivaju proceduralnim, a glasi – da li u pregovore treba aktivno da bude uključena Vlada ili ne. Sindikalci su izričito zagovarali da budući ugovor treba da sadrži i Vladin potpis, dok su poslodavci tvrdili da to nije potrebno.

Federalni premijer Fadil Novalić je tokom sjednice kazao da se Vlada može staviti u ulogu medijatora u eventualnim spornim stavovima o suštini, kao i da će uvažiti sve što dvije strane dogovore, pod uvjetom da ne bude štetno po društvo, te uredbom naložiti primjenu dogovorenog.

Što se tiče Vladine uloge, na  sjednici je zaključeno da će, nakon što se sindikati i poslodavci dogovore o kolektivnom ugovoru, ona pravovaljanim aktom osigurati njegovu primjenu za sve zaposlenike u Federaciji BiH.

Učesnici sjednice su naglasili da je dosad uzalud potrošeno više od dva mjeseca za početak pregovora o suštini akta, kao i da je preostalo još 40-ak dana.

Zakonski ipak postoji mogućnost za produženje roka, što će Ekonomsko-socijalno vijeće možda i tražiti ako bude trebalo, samo da pregovori najzad počnu, rečeno je.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*