Republika Srpska danas slavi neustavni entitetski praznik

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske (RS), 9. januara, praznika koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, bit će održana u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjoj Luci, dok je svečani prijem zakazan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je zadovoljan činjenicom da u RS-u postoji konsenzus da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan Republike.

“Poznato je da su srpski predstavnici uputili Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je trebalo davno da bude razmatran. Ako bude odbijen, ponovo će se okupiti politički lideri i mislim da će biti upućen zahtjev da predstavnici iz RS-a u zajedničkim institucijama BiH prestanu sa radom sve do momenta usvajanja tog zakona”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Šta se događalo 9. januara 1992. godine?

Napustivši institucije legalnih vlasti Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, predstavnici SDS-a i pojedini članovi drugih stranaka iz reda srpskog naroda 9. januara 1992. godine održali su skup na kojem su donijeli Deklaraciju o formiranju Srpske Republike Bosne i Hercegovine.

Međutim, Republika Srpska je međunarodnu verifikaciju, kao entitet u Bosni i Hercegovini, dobila tek Dejtonskim mirovnim sporazumom potpisanim u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je član Zakona o praznicima Republike Srpske, kojim se 9. januar obilježava kao Dan Republike Srpske, neustavnim i naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da ga u roku od šest mjeseci od objavljivanja odluke izmijeni.

Članovi druženja žrtava genocida najavili su da će se danas okupiti u Srebrenici, kako bi izrazili protest zbog obilježavanja Dana Republike Srpske.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*