Dodatno unaprijediti dobre odnose BiH i Albanije

Članovi rukovodstva domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas s predsjednikom Republike Albanije Bujarom Nishanijem, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH, kada je iskazano obostrano zadovoljstvo dobrim odnosima dviju zemalja.
Izražena je opredijeljenost da se odnosi među državama, osim na političkom planu, dodatno razvijaju i u drugim oblastima naročito u oblasti ekonomije.

Predsjedavajuća i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Borjana Krišto i Šefik Džaferović te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić informirali su Nishanija o aktuelnoj situaciji u BiH, istaknuvši da je nakon izbora 2014. godine postignuta politička stabilnost i konsenzus kada je u pitanju opredijeljenost za put ka Evropskoj uniji.

To je, rečeno je danas, rezultiralo i podnošenjem aplikacije za sticanje statusa kandidata za EU ali i opredjeljenjem da se provode krupne reforme koje su uvjet za punopravno članstvo, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Prema riječima predsjednika Nishanija, dvije prijateljske zemlje mogu i trebaju dalje razvijati i saradnju na parlamentarnom planu, naročito u oblastima koje se tiču kandidature za članstvo u EU, a značajan poticaj jačanju odnosa mogu dati i udruženja Albanaca u BiH kao i Bosanaca u Albaniji.

Na sastanku je istaknuto da bi iskorak ka još boljim odnosima bilo priznavanje statusa nacionalne manjine za Bošnjake u Albaniji, a članovi kolegija domova PSBiH apelirali su na vlasti Albanije da još jednom razmotre mogućnost realizacije tog zahtjeva.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*