e-mail 2406 2013 ZA DOPISNO RS SAROVIC POTPISAO SPORAZUM IZMEDJU BiH I EFTA s. misljenovic

Šarović: Ohrabrujemo nadležne da objave rezultate popisa

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržalo je tim za popis stanovništva da izvrši svoju zakonom predviđenu obavezu i da nađe odgovarajuća rješenja za pitanja o kojima nema saglasnosti, te da objave zvanične rezultate popisa, izjavio je danas novinarima zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Centralni popisni biro danas bi na sjednici trebalo da postigne saglasnost o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

U pripremi i provedbi popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine učestvovali su Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku Republike Srpske, a zakonski rok za objavu rezultata popisa stanovništva je 1. juli.

Šarović je kazao da u ovom trenutku Vijeće ministara nema zakonsku obavezu niti će “presijecati na bilo koji način, tako da nema potrebe za strepnju pojedinaca koji smatraju da je sudbina popisa u rukama članova Vijeća ministara BiH”.

“Nećemo glasati o tome postoje li neke druge institucije koje je zakon za to ovlastio i mi im dajemo podršku da nađu odgovarajuće rješenje jer popis stanovništva je važan za cijelo društvo”, istakao je Šarović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o povećanju akciza na naftu, Šarović je rekao da se treba sačekati prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH o tom pitanju, ali, dodao je, postoji spremnost ministara iz RS-a u Vijeću ministara da podrže pitanje akciza na naftu, ali nije isto da li će se one povećati 30 ili pet posto.

Istakao je, međutim, da postoji određena rezerva kada je u pitanju povećanje akciza na alkohol i duhan jer smatra da se to treba jasnije definirati.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*