Općinski sud Tuzla: Aljukiću tri, Đuloviću jedna godina zatvora

Bivši policijski komesar Samir Aljukić, presudom sudskog vijeća Općinskog suda u Tuzli osuđen je danas na tri godine zatvora u prvostepenom postupku.

Osuđen je i Adnan Đulović bivši pripadnik Policijske stanice ‘Istok’ MUP-a TK, na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine.

Aljukić se optužnicom teretio za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, iznudu i protuzakonito posredovanje, a Đulović za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

Tokom sudskog procesa kao svjedok u ovom predmetu svoj iskaz dao je i federalni premijer Fadil Novalić. On je prije nego je postao federalni premijer, radio u automobilskoj industriji kao generalni menadžer za pet fabrika u BiH, te je bio i predsjednik Fudbalskog kluba Zvijezda iz Gradačca, na kojoj poziciji je i danas.

Tokom svjedočenja, Novalić je govorio o susretu sa Aljukićem 2012. godine kada mu je najavljena posjeta policijskih predstavnika u cilju jačanja komunikacije između poslovnih subjekata i građana.

Aljukić i Đulović su optuženi da su čineći krivična djela, od 2011. do 2013. godine, oštetili budžet Tuzlanskog kantona za 100.000 KM. Terete se da su za svjesno odvlačenje prekršajnih naloga u zastaru od poduzetnika uzimali određene novčane iznose.

Uhapšeni su u zajedničkoj akciji 15. maja 2015. godine, a zajedno sa njima i komandir Specijalne policije MUP-a Tuzlanskog kantona Jasmin Kurtić i policajac Vedran Matović.

Posljednja dvojica su priznala krivicu, a pristali su i na svjedočenje protiv komesara Aljukića u sudskom procesu.

(Bportal.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*