EBRD će pomoći u jačanju ekonomskog sektora BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i dalje će pomagati u jačanju ekonomskog sektora u Bosni i Hercegovini te i u ovoj godini nastaviti pomoć u već započetim projektima.
To je u Sarajevu izjavio regionalni direktora EBRD-a za zapadni Balkan Holger Muent.

Jedan od projekata podrške će biti integracija Bosne i Hercegovine u regionalnu ekonomiju i šire. EBRD, kazao je Muent, dijeli opredjeljenje vlade za završetak koridora 5-C.

U prošloj godini je, kako je naveo, EBRD pomogao Bosni i Hercegovini sa 140 miliona eura u važnim projektima, među njima u investiranju dijela koridora 5-C, kao i u projektu “Plava voda“. Mnogo je učinio investicijama u privatni sektor, bilo kreditima ili direktnim ulaganjem u kompanije.

-Veoma smo ohrabreni implementacijom Reformske agende – kazao je između ostalog Muent.

On je jedan od učesnika sastanka EBRD Konstituence koju čine: Austrija, Bosna i Hercegovina, Kipar, Izrael, Kazahstan i Malta.

Tema ovog skupa u Sarajevu je “Potencijal za direktne investicije u EBRD zemljama operacija u Greenfield investicijama/Privatizacije“.

Direktor Konstituence u Odboru direktora EBRD-a Johanes Seiringer je novinarima kazao da ta banka podržava Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu, u čemu je zemlji značajna implementacija reformske agende.

-EBRD nije samo banka već je tu da pomogne proces reformi. Želi da stimulira ekonomski rast BiH, jačanje finansijskog i privatnog sektora – naveo je Seiringer dodajući da Bosna i Hercegovina ima jaku ulogu u procesu regionalnih integracija.

Ministar finansija Malte Edward Scicuna, također, učesnik sastanka EBRD Konstituence, kaže da zemlje u tranziciji, odnosno Bosna i Hercegovina, mogu mnogo naučiti i iz iskustava malih zemalja koje su već prošle taj put.

Prednost zemalja članica EBRD-a jeste što partner kao što je ova banka može značajno pomoći onima u tranziciji, kazao je Scicuna  te podržao bosanskohercegovački put ka evropskim integracijama.

Proces privatizacije je veoma dug, ali potreban put radi dugoročnog napretka, naveo je ovaj ministar finansija zemlje koja je od 2004. članica Evropske unije.

Domaćin sastanka, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, podsjetio je da Bosna i Hercegovina predsjedava ove godine Konstituencom, o čemu je odlučeno 2015. u Jerusalemu.

Osim izvještavanja svake od zemalja o  rezultatima u prošloj godini, na današnjem sastanku je, kaže Šarović, razgovarano o potencijalima za direktna strana ulaganja u zemljama.

Šarović je najavio samit EBRD-a u Londonu koji će biti održan od 10. do 12. maja i dodao da će 2019. vjerovatno biti održan u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*