Protest penzionisanih radnika Željezare

Pred upravom zeničke Željezare protestirali su penzionisani radnici koji duže vrijeme čekaju uplatu doprinosa kako bi ostvarili pravo na penzije. U posljednjih godinu, 61 radnik „Željezare“ Zenica ispunio je uvjete za starosnu  ili prijevremenu penziju, međutim to pravo još nisu ostvarili.

Doprinosi za oko 650 radnika nisu uplaćivani od 2002. godine. Za nekoliko radnika dug za doprinose je veći do 15 godina. FTV saznaje da je iz Kantonalnog ureda Porezne uprave stiglo upozorenje da se hitno izvrši uplata poreza najkasnije do  20. aprila zbog milionskog duga. U protivnom slijedi blokada računa i druge sankcije propisane Zakonom. S obzirom na to da je Vlada 100 % vlasnik zeničke „Željezare“ radnici očekuju da će se ozbiljnije uključiti u rješavanje problema .

Esad Redžić, predstavnik grupe penzionisanih  radnika: “8000 godina  ja sam to računao da je trenutno u Željezari neuplaćenog radnog staža. Znači trenutno, a svaki dan oni stvore sebi godinu i po dana staža ne uplaćenog.”

“Željezara je 100 % državna firma bez pomoći Vlade federacije, Željezara teško odnosno bolje da kažem neće moći rješiti probleme”, rekao je  Esad Skomorac, predsjednik Sindikata „Željezara“ Zenica.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*