Danas svečano otvaranje najljepše banjalučke džamije- Ferhadije

Nakon 23 godine, na  dan kada je srušena, Banja Luka i Bosna i Hercegovina dočekali su otvorenje obnovljene Ferhat-pašine džamije – Ferhadije koja je zbog svoje monumentalnosti i ljepote prije rata bila uvrštena u UNESCO-vu listu spomenika svjetske baštine.

Na svečanom otvaranju planirano je obraćanje zvaničnika i vjerskih službenika, te prigodan vjerski program.

Program otvaranja

Program svečanog otvorenja ove, najljepše banjalučke džamije, počinje u 10.30 sati vjerskim programom, koji otvaraju učači Kur’ana, a slijede ilahije i salavati.

Prvi će se brojnim posjetiteljima obratiti domaćin, banjalučki muftija Osmana ef. Kozlić.

Slijedi obraćanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a potom premijera Turske Ahmeta Davutoglua, te predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Nakon pozdravnih govora predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice, slijedi obraćanje predsjednika Dijaneta Mehemeta Gormeza, reisu-l- uleme Huseina ef. Kavazovića, a dovu će proučiti i bivši reisu-l-ulema Mustafa-ef. Cerić.

Potom je predviđeno svečano otvorenje džamije, u kojoj će, potom, vjernici klanjati podne namaz.

Na osiguranju – 1000 policajaca

Na osiguranju svečanog otvaranja banjalučke džamije Ferhadije angažirano je više od 1.000 policajaca RS-a. Osim MUPRS-a u osiguranju će, u okviru svojih nadležnosti, učestvovati i sve druge policijske agencije u BiH, kao i EUFOR, te neophodne gradske službe Banje Luke.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač rekao je da su izvršene sve sigurnosne pripreme za svečano otvaranje Ferhadije te ukazao da je važno da se s tog skupa pošalje poruka mira, suživota te pokaže da je Banja Luka otvoren grad, spreman za suživot. Istaknuo je da svakodnevno surađuju s Organizacionim odborom tog skupa i muftijom Osmanom Kozlićem, a sve da bi sve proteklo u najboljem redu.

Štab osiguranja “Ferhadija 2016” aktivno je radio na osiguranju tog javnog događaja, a direktor policije RS-a Gojko Vasić je naglasio da su sve pripremne aktivnosti privedene kraju i očekuje da sve prođe u najboljem redu.

Centar grada zatvoren za saobraćaj

Očekuje se da svečanom skupu prisustvuje oko 10.000 ljudi. U vrijeme otvaranja džamije centar grada Banje Luke bit će zatvoren za saobraćaj, a svi koji ulaze u taj prostor bit će kontrolirani. Na snazi je obustava saobraćaja u užem dijelu grada oko Ferhadije, kao i zabrana rada određenih ugostiteljskih objekata i privrednih subjekata.

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, središnji je objekt u gradu na Vrbasu. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu. Djelomično je uništena eksplozivom 7. maja 1993. godine, potom i srušena.

Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula, a ostaci džamije i historijski fragmenti odvoženi su na gradske deponije.

O njenom značaju govori i podatak da je dan rušenja Ferhadije u BiH proglašen kao službeni Dan džamija.
Na području Grada Banje Luke bilo je 16 džamija, koje su porušene tokom rata u BiH. Obnovljene su sve osim džamije Arnaudije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*