Prijedlog za rješavanje izbjegličke krize

Ujedinjeni narodi iznijeli su novi plan za rješavanje najteže izbjegličke krize od Drugog svjetskog rata. Cilj je preseljavanje najmanje deset odsto izbjeglica godišnje, čime bi se smanjio pritisak na zemlje koje su primile izbjegle od rata i raznih katastrofa.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun iznio je prijedlog za novi globalni sporazum “o raspodjeli odgovornosti” radi rješavanja izbjegličke krize.

UN su izrazile nadu da će novi sporazum umanjiti teret izbjegličke krize sa zemalja u razvoju.

U prijedlogu se poziva na preseljavanje najmanje deset odsto od ukupnog godišnjeg broja izbjeglica od 19,6 miliona, na osnovu programa o kojem će se voditi pregovori u UN-u.

“Uz podjednaku razmjenu odgovornosti, neće biti krize u zemljama koje primaju izbjeglice. Možemo pomoći i znamo da to moramo učiniti, ali na tom putu često se nađu strah, neznanje i ksenofobija”, naglasio je generalni sekretar UN-a.

Od početka godine, više od 184.000 migranata stiglo je pomorskim putem u Evropu što je povećanje u odnosu na skoro 49.000 pristiglih u istom periodu prošle godine.

Frans pres ističe da se očekuje da će globalni sporazum o izbjeglicama biti usvojen na samitu UN-a 19. septembra. Sutradan će na marginama Generalne skupštine UN biti održana konferencija sa sličnom temom, čiji će domaćin biti američki predsjednik Barak Obama.

Na sastanku će od zemalja učesnica biti zatraženo da se izjasne koji broj izbjeglica su spremni da preuzmu, uz ostale vidove podrške.

Organizacija “Amnesti internešenel” pozdravila je prijedlog UN-a, ističući da bi sporazum mogao smanjiti pretrpanost u izbjegličkim kampovima i da bi manji broj azilanata mogao da se odluči na opasno putovanje preko mora ka sigurnosti.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*