Gradonačelnik Tuzle susreo se sa savjetnikom predsjednika Republike Turske

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović susreo se danas, sa visokom delegacijom, Republike Turske, predvođenom savjetnikom predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i bivšim ministom kulture i turizma u Vladi Republike Turske Yalćin Topćuom. Pored gospodina Topćua, delegaciju su činili predstavnici Udruženja tursko-bosanskohercegovačkih privrednika, te predstavnici Ambasade Republike Turske u BiH i drugih organizacija.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, poželio je dobrodošlicu, naglasivši da su građani Turske i BiH, kulturološki vijekovima povezani, a jedna od najačih veza je Bosansko-turski rječnik, objavljen 1371. godine, autora Muhameda Hevai Uskufija, Tuzlaka, koji je živio i školovao se u Istanbulu. Pored toga, veže nas i Suleyman Fikri Erten, odnosno Imamović, otac arheologije i muzeologije u Antaliji, a čije je porijeklo također sa ovih prostora. Tokom sastanka, gradonačelnik Imamović je govorio o razvoju Tuzle, te predložio saradnju na zajedničkim projektima, prije svega iz oblasti poduzetništva, poljoprivrede i turizma, ali i iz oblasti očuvanja kulturno istorijskog naslijeđa.

Zahvaljujući se na riječima dobrodošlice, gospodin Yalćin Topću, je izjavio da visoka turska delegacija boravi u BiH sa ciljem jačanju veza između Bosne i Hercegovine i Turske na ekonomskom, obrazovnom, kulturnom, ali i drugim poljima. Istaknuvši da mu je poznato da je gradonačelnik Imamović dobar poznavalac istorije i kulture, ali i čovjek koji istovremeno poznaje i podržava moderne izazove i visoke tehnologije.

„Smatram da je bitno da prije svega kulturom povežemo naše dvije civilizacije jer će u tom slučaju i saradnja u oblastima ekonomije i privrede biti srčanija i iskrenija. Svakako moramo poboljšati trgovinsku razmjenu i ekonomske odnose i mi ćemo sigurno nastaviti saradnju na zajedničkim projektima“ izjavio je savjetnik predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, gospodin Yalćin Topću.

Na kraju sastanka gospodin Yalćin Topću, izrazio je punu podršku i poželio uspjeh, na predstojećim izborima, gradonačelniku Imamoviću, pozvavši ga da bude gost u kabinetu predsjednika Republike Turske. Gradonačelnik se zahvalio na posjeti i podršci, te u ime građana Tuzle, uputio pozdrave predsjedniku  Republike Turske Recep Tayyip Erdoganu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*