Sigurnost u BiH narušavaju opasnost od terorizma, privredni kriminal i politički problemi

Informacija o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2015. godini koju je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH dostavljeno je Parlamentarnoj skupštini, a poslanici Predstavničkog doma 15. juna razmatrat će ovaj sadržaj, piše novinska agencija Patria.

Sigurnosnu situaciju su tokom 2015. godine narušili, posebno u periodu izvršenja i neposredno nakon njega, sa aspekta terorizma i krivičnih djela koja se dovode u vezu sa terorizmom, teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, krivična djela počinjena prilikom održavanja komemorativnog skupa u Srebrenici 11.7.2015. godine, na štetu delegacije Republike Srbije i delegacija drugih država, događaj u vezi sa generalom OS BiH Antom Jelečom, kao i teroristički napad na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu i bacanje eksplozivne naprave na Policijsku stanicu u Zavidovićima.

– Ovi napadi su za posljedicu imali ljudske žrtve (jedan policajac i dva vojnika poginula, dva policajca i jedan vojnik ranjeni, dok je jedan napadač ubijen, a jedan izvršio samoubistvo) i manju materijalnu štetu – navodi se u Izvještaju.

Nadalje, u oblasti granične sigurnosti i kretanja i boravka stranaca evidentirano je 3.009 prelazaka ili pokušaja prelaska preko državne granice za 1.270 lica, za kojima su od strane nadležnih organa raspisane potjernice, raspisi o traganju, mjere zabrane prelaska državne granice, sigurnosno interesantnih lica, lica o kojima je potrebno dostaviti informaciju o prelasku državne granice i ostale potrage.

– Broj evidentiranih prelazaka državne granice predmetnih lica veći je za 416 lli 16,04 u odnosu na isti period 2014. godine (2.593). Evidentirano je ukupno 758 stranih državljana, koji su deportovani iz BiH ili su samostalno napustili BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno napuštanje, što je u odnosu na isti period prethodne godine (2014. – 1.101) smanjen za  31,15 posto. Najveći broj lica su državljani susjednih zemalja, Turske, Albanije i lica sa putnom ispravom Kosova – stoji u izvještaju.

Interesantno je da u izvještaju stoji da je BiH pritisnuta i unutrašnjim izazovima.

– Bosna i Hercegovina je država opterećena određenim unutrašnjim problemima političke prirode, koji su ozbiljna opasnost za socijalnu, političku, sigurnosnu i svaku drugu stabilnost zemlje. Neki od unutrašnjih izazova su pitanje sigurnosti na regionalnom i globalnom planu, prije svega u domenu borbe protiv terorizma u svim njegovim pojavnim oblicima. Teroristički napadi mogu se očekivati svugdje.

Evidentna je visoka indoktrinacija terorista, prije svega putem društvenih mreža, stanje bazične sigurnosti u bh. društvu: opći kriminalitet i stanje javnog reda i mira, visoka stopa nezaposlenosti, koja doprinosi povećanju općeg siromaštva i društvenog raslojavanja, koja se manifestuje i kroz javno protestovanje i drugo ispoljavanje nezadovoljstva građana – stoji nadalje.

Ne treba zanemariti ni javljanje straha i očajanja zbog egzistencijalne ugroženosti, kao ni pojedinačno ispoljavanje nasilnog ekstremizma u okviru takvih protesta.

– Postojanje onih vidova ekstremizma koji imaju za cilj ugrožavanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, slobode i prava čovjeka i građanina, uznemirenost građana, te sprečavanje povratka izbjeglica i raseljenih lica. U posljednje vrijeme suočavamo se sa pojedinim ekstremistima koji vrbuju ,,dobrovoljce” za odlazak na sirijsko ratište i njihovo pristupanje jedinicama ISIL-a, kao i sa povratkom tih indoktriniranih ,,dobrovoljaca” u Bosnu i Hercegovinu.

Takoder, tu je i pranje novca u cilju finansiranja terorističkih aktivnosti. Retorika pojedinih ekstremista koji javno, kroz poticanje pojedinaca na odlazak na bliskoistočna ratišta, podstiču na terorističku aktivnost, itekako predstavlja sigurnosni rizik.

Privredni kriminalitet i korupcija, aktuelni problemi vezano za sumnjivo kreditiranje poreznih dugovanja pojedinih privatnih firmi, te ratne i sumnjive poratne privatizacije; pranje novca kroz investicije i postojanje druge protivzakonito stečene imovine – stoji u izvještaju Ministarstva sigurnosti.

Također upozorava se na postojanje mreže organiziranog kriminala, uključujući i onaj prekogranični.

– Relativno brzo obnavljanje neutralisanih mreža, posebno ,,profitabilnih” oblika kriminala: preprodaja ukradenih vozila, trgovina ljudima, krivična djela vezana za posjedovanje i rasturanje narkotika – stoji u Izvještaju.

Naravno, neizostavno upozorenje se odnosi na izostanak bolje međusobne koordinacije i komunikacije među policijskim agencijama i sigurnosnim institucijama u BiH.

(PATRIA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*