Preporuke stanovništvu povodom planiranog zaprašivanja protiv komaraca na području TK

Za danas je planiran početak zaprašivanja sa zemlje protiv adultnih formi komaraca na području Tuzlanskog kantona koje će trajati tri dana. Zaprašivanje će obavljati dva specijalna vozila. Ovu aktivnost će provesti Federalna i Kantonalna uprava Civilne zaštite kao i Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.Postupak dezinsekcije, uništavanja odraslih formi komaraca, trebao je početi u maju ali je do danas odgođeno zbog vremenskih neprilika.

Doktor Blaško Topalović, specijalista epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK, kaže kako će se zaprašivanje, ukoliko vremenski uslovi dozvole, vršiti večeras a počinje na području opštine Gradačac. Ističe da građani ne trebaju biti zabrinuti jer se prskanje provodi uglavnom na mjestima gdje se komarci razmnožavaju, na prostoru visokog rastinja, obalama rijeka i slično.

Preporuke stanovništvu, kao mjera opreza, su da hranu, pčele i sve domaće životinje sklone od direktnog uticaja sredstva koje će se raspršivati. U predvečernjim satima prozore je potrebno zatvoriti. Hranu voće i povrće koje neće biti moguće zaštititi prilikom zaprašivanja potrebno je, nakon zaprašivanja a prije upotrebe, dobro oprati kako bi se izbjegli mogući neželjeni utjecaji sredstava za adulticidni tretman komaraca.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika (kiše i vjetra), postupak zaprašivanja će se prolongirati za naredni dan.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*