Mektić: BiH proširuje učešće u mirovnim operacijama

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da će BiH proširiti učešće u policijskim misijama UN-a u svijetu, a najavio je i mogućnost da BiH oformi sopstveni policijski kontingent za ove misije.

Mektić je na konferenciji za novinare rekao da je o ovom i drugim pitanjima u vezi sa učešćem policijskih službenika BiH u misijama UN-a razgovarano na Samitu šefova policija zemalja UN, koji je održan prošle sedmice u Njujorku.

Prema njegovim riječima, u bilateralnim razgovorima sa liderima UN-a zaduženim za policijske misije za uspostavljanje i očuvanje mira u svijetu postignut je visok stepen saglasnosti o proširenju učešća policijskih službenika iz BiH u ovim misijama.

“Policijski službenici iz BiH trenutno učestvuju u tri od 13 aktivnih policijskih misija UN-a u svijetu, i to na Kipru, u Sudanu i Liberiji”, naveo je Mektić i dodao da je razgovarano o učešću policajaca iz BiH u misijama UN-a u Kongu i Darfuru.

On očekuje da će BiH vrlo brzo dobiti pismo UN-a u vezi sa proširenjem učešća u misijama, te posjetu eksperata UN koji treba da sagledaju mogućnosti i kapacitete BiH za ovo proširenje.

Mektić je istakao da je razgovarano i o tome da BiH uspostavi sopstveni policijski kontingent, koji bi činilo od 100 do 130 policajaca i koji bi učestvovao u misijama UN-a u svijetu.

“BiH bi u tom slučaju bila nositeljica mirovne misije u nekoj od zemalja gdje UN uspostavlja mir i vladavinu prava”, precizirao je Mektić i dodao da bi bila otvorena mogućnost da u kontingent BiH uđu policajci i iz drugih zemalja, moguće i iz regiona.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*