“Krug 99” – Mehmedović: Olako dajemo neozbiljne izjave i obećanja koje ne provodimo

Ključni problem u BiH je izostanak patriotizma i svijesti o pripadnosti državi kod velikog broja ljudi, pa i oni koji je vole svjesno ili nesvjesno stvaraju defektne odnose u društvu, kazao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović, na sesiji “Kruga 99” o temi “Politički izazovi i perspektive BiH”.

Na današnjoj sesiji u Sarajevu govorio je o osjećaju sigurnosti odnosno nesigurnosti.

“Mi živimo u svijetu koji je sve nesigurniji, a najveću odgovornost za osjećaj nesigurnosti u BiH snose oni koji daju olako radikalne i obeshrabrujuće političke izjave i stavove koji se reflektuju na osjećaj nesigurnosti u BiH”, zaključio je Mehmedović.

Zbog neadekvatnog sistema obrazovanja, smatra Mehmedović, imamo kadrove koji nisu u stanju donositi hrabre i političke odluke a zauzimaju značajne pozicije u bh. društvu, dodajući da je odgojna komponenta u sistemu obrazovanja potpuno zapostavljena, te da zbog toga imamo loše stanje u BiH.

“Kao dražava u međunarodnim odnosima imamo potpuno devastiran simbolički kapital, koji je bio ogroman 1996. godine, kao zemlje koja se odbranila od agresije. Danas imamo simbolički kapital sveden na minumu iz razloga što smo postali neozbiljni u međunarodnim odnosima, što olako dajemo neozbiljne izjave i obećanja a ustvari se ne držimo toga niti provodimo”, kazao je Mehmedović.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Adil Kulenović kazao je da će se, jedno unutrašnje osjećanje našeg narodnog bića koje na neki način ostaje van političke pažnje, reflektovat kad tad na političku stvarnost u Bosni i Hercegovini.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*