Višegrad: Obilježavanje 24. godišnjice “žive lomače Bikavac”

Danas se obilježava 24. godišnjica zločina   na Bikavcu u Višegradu, kada je 1992. godine više od 70 višegradskih Bošnjaka zatvoreno u kuću Mehe Aljića u naselju Bikavac i spaljeno.

Jedina preživjela je Zehra Turjačanin.

Obilježavanju zločina će, između ostalih, prisustvovati članovi porodica živo spaljenih i članovi Udruženja “Žena-žrtva rata”.

– Prvo će u Carevoj džamiji u Višegradu biti proučen tevhid. Nakon toga krenut ćemo prema Bikavcu s transparetnima i porukama da se ovako nešto – živa lomača- nikome ne ponovi kao što je u Višegradu. Na stratišu, ispred kuće Mehe Aljića odat ćemo počast živo zapaljenim sugrađanima, položiti cvijeće i proučiti dove i Fatihu – kazala je predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić.
Istakla je da “transparentima i mirnom šetnjom žele poslati poruku sugrađanima, da im proradi savjest da kažu gdje su kosti s ovog stratišta”.
Hasečić je naglasila da se godišnjica ovog zločina obilježava svake godine, s tim da je ove godine kuća Mehe Aljića – živa lomača Bikavac dobila krov.
Obnova kuće je počela i stavljen je krov, kazala je Hasečić dodavši kako su “dokazi o zločinu uništeni, te da su pronađene samo dvije kosti koje svjedoče o stravičnom zločinu”.

Pozvala je političare i međunarodnu zajednicu da dođu u ponedjeljak na obilježavanje ove tužne godišnjice ovog gnusnog zločina te da porodicama živo spaljenih pomognu da bi pronašli kosti svojih najmilijih.

Živa lomača Bikavac je druga živa lomača u Višegradu. Prva živa lomača se desila 14. juna 1992. godine u Pionirskoj ulici u Višegradu. Tada je također više od 70 višegradskih Bošnjaka zatvoreno u kuću Sumbule Zebe (kćerke Adema Omeragića), a kuća je potom zapaljena. Najmlađa žrtva imala je samo dva dana.

Za zločin “živa lomača” pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*