Borci blokirali više putnih pravaca i graničnih prijelaza u BiH

Zbog protesta demobilisanih boraca u prekidu je odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M-17 Zenica-Žepče u mjestu Želeća, na magistralnom putu M-5 Vitez-Travnik (na ulazu u Travnik), kao i na petlji Šićki Brod.

Kako je saopćeno iz BIHAMK-a, saobraćaj je obustavljen i na graničnim prijelazima Doljani, Bijača, Crveni Grm, Orahovlje, Zvirići i Izačić.

Veliki broj boraca koji su članovi 70 boračkih udruženja izašli su na ulice tražeći usvajanje boračke Rezolucije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Kako nam je rekao Drago Grabovac iz Udruženja Zaboravljeni branitelji BiH, borci ostaju na ulicama uprkos kiši.

“Mi smo u Vladi FBiH od 10 sati jutros, ali nismo postigli dogovor. Mi ne želimo ovo, nekoliko puta su nas lagali, ostajemo pri blokadi do daljnjeg, dok se ne postigne dogovor o Rezoluciji”, rekao nam je Grabovac.

Istakao je da su borci izašli i u brojnim gradovima BiH i ovaj put neće otići kućama.

Podsjećamo, u maju ove godine održani su protesti branilaca kada su predstavnici Vijeća branilaca na pregovorima u Vladi FBiH s federalnim i kantonalnim ministrima boraca dogovorili ispunjavanje nekih od uslova nabrojanih u rezoluciji. Neka od njih su jednaka prava svim borcima, a navedeno je također i da će se borački dodatak isplaćivati nakon navršenih 60 godina.

Također, borac koji sa 60 godina nema nikakvih drugih primanja, imat će pravo na 25 posto od prosječne plaće u FBiH. Uz to, dogovoreno je da će svi oni kojima nedostaje pet godina za penzioniranje imati pravo na dokup radnog staža.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*