Makedonija nakon poplava: Albanci se žale na politiku pružanja pomoći Vlade Makedonije

Nakon što su velike poplave pogodile Skoplje i sjeverozapad Makedonije, prilikom čega je poginula 21 osoba, stanovnici na tom području pokušavaju da se oporave od posljedica velikog nevremena, javlja Anadolu Agency (AA).

Stanovnici iz mjesta najteže pogođenim poplavama za AA su ispričali kako su uspjeli preživjeti veliko nevrijeme, dodajući kako su neke osobe ipak izgubile živote i imanja tog dana.

Leotrim Sinani, koji je u poplavama izgubio dvoje rođaka, kazao je kako su tijelo jednog od rođaka uspjeli pronaći tek narednog jutra, dok je tijelo drugog rođaka dovukla policija.

“Dok mi se brat te noći vraćao kući sa suprugom i troje djece, bujica ih je odnijela s mosta u obližnji kanal. Spasio je dvoje djece, jedno staro svega šest mjeseci, a drugo 4 godine, dok mu je bujica odnijela šestogodišnje dijete i suprugu”, kazao je Sinani.

Na području koje je pretrpjelo najveće poplave stradao je i veliki broj krupne stoke.

Faik Abazi, koji je u poplavama izgubio 30 ovaca, kazao je da je nivo vode porastao velikom brzinom.

Ispričao je kako zbog šoka u kojem su se našli, kako je rekao, nisu znali šta prije da spašavaju, ljude ili stoku.

“Nismo znali koga da spašavamo. Kada sam se vratio u dom, vidio sam da je voda odnijela 30 ovaca”, istakao je Abazi za AA.

Vaid Abazi, koji zbog visine vodostaja nije mogao izaći iz kuće, ispričao je kako je izvana čuo pozive u pomoć.

Dodao je kako je telefonska linija u jednom momentu blokirana, naglasivši da je satima ostao zarobljen u domu.

“Kada je kiša počela padati, bio sam u kući s porodicom. U jednom momentu kroz prozor sam vidio kako bujica vode nosi automobil. Žena koja se nalazila u autu je zvala u pomoć, ali nisam imao čak ni priliku da joj nekako pomognem”, kazao je Abazi.

S druge strane, makedonski ministar odbrane Mitko Čavkov je izjavio da se vode aktivnosti na pronalaženju nestalih osoba, uspostavljanju saobraćaja kao i čišćenja dvorišta.

Makedonski Albanci s područja koja su pogođena poplavama želili su se na politiku pružanja pomoći i podrške Vlade Makedonije.

Poručili su da ih je, kako su kazali, makedonska vlada zanemarila, dodajući da je većina pomoći koja je stigla nakon polava završila u mjestima gdje žive nemuslimani.

Veliki broj nevladinih organizacija na području pogođenom poplavama pruža pomoć tamošnjim stanovnicima.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*