Rezultati su pokazali da je od deset vrsta voća i povrća, kod njih 3,59 posto potvrđeno prisustvo ostataka pesticida. Materije opasne za zdravlje potrošača pronađene su u dva uzorka nektarina i narandži te jednom uzorku jabuka.
Veliki značaj
Džemil Hajrić, direktor Agencije, u izjavi za “Avaz” kazao je da je u pet proizvoda utvrđeno prisustvo ostataka pesticida iznad maksimalno dozvoljenog nivoa, od kojih su četiri bila iz uvoza, a jedan domaće proizvodnje.
– Analize na prisustvo 181 aktivne tvari pesticida rađene su po akreditiranim metodama u laboratoriju koji ispunjava uvjete norme 17025, što je izuzetno značajno zbog analitičke i pravne vjerodostojnosti rezultata, primjene odgovarajućih inspekcijskih mjera te usporedivosti podataka sa zemljama u okruženju i EU. Za svaki uzorak čijom je analizom utvrđena neusklađenost u odnosu na važeće propise, Agencija je dostavila nadležnim inspekcijskim organima preporuke za daljnje postupanje, povlačenje s tržišta, radi zaštite zdravlja potrošača – kazao je Hajrić.
Istakao je i da je rizik od izloženosti potrošača ostacima pesticida putem hrane analizirane u okviru Programa praćenja, monitoringa, ostataka pesticida u proizvodima biljnog porijekla i na njima u BiH u 2016. godini, a s obzirom na utvrđenu neusklađenost od 3,59 posto, nizak.
Norme EU
Pojasnio je i da je cilj monitoringa bio utvrditi količinu ostataka pesticida i njihovih metabolita u hrani biljnog porijekla te provjeriti odgovaraju li propisima usklađenim s normama EU koji određuju maksimalne nivoe ostataka, kao i ustanoviti pridržavaju li se proizvođači načela dobre poljoprivredne prakse, ali i zaštititi zdravlje potrošača.
– Osim omogućavanja mjera zaštite potrošača, kontinuiran monitoring ostataka pesticida ima veliki značaj u dokazivanju spremnosti domaćih proizvođača, kao i pripremljenosti nadležnih organa za izvoz voća i povrća iz BiH – naglasio je Hajrić.
Koji pesticidi su pronađeni
Kada je riječ o vrsti pesticida, kontrolom je pronađen insekticid dimetoat, koji je korišten u prskanju nektarina radi zaštite od insekata, u količini od 0,131 miligram po kilogramu, iako je pravilnikom dozvoljeno 0,02. U jabukama je bio u mjeri od 0,055. U narandžama su nađeni hlorantraniliprol u količini od 0,049 iako je dozvoljen 0,01 miligram po kilogramu i propikonazol 0,868, a dozvoljeno je 0,05 miligrama po kilogramu.
(Vijesti.ba / Avaz)