Prvi slučaj virusa zika prenesen seksualnim putem

Prvi slučaj virusa zika zabilježen je u Velikoj Britaniji, javlja Anadolu Agency (AA).
Pretpostavlja se da je osoba virusom zaražena seksualnim putem.

Službenici britanskog zdravstva saopćili su da je ženska osoba liječena od virusa zika, a da je zaražena od partnera koji je putovao u jednu od zemalja koje su bile zahvaćene ovom epidemijom.

Upozorili su da se obrati pažnja na osobe koje su putovale u zemlje zahvaćene virusom zika. Prema posljednjim podacima, u ovoj zemlji je zabilježeno najmanje 200 slučajeva oboljelih od ovog virusa.

Profesor na Medicinskom fakultetu u Londonu Jimmy Whitworth pojasnio je da je u svijetu zabilježeno 60 slučajeva virusa zika koji su oboljeli nakon seksualnog kontakta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zbog virusa zika u februaru je proglašeno vanredno stanje koje je ukinuto 19. novembra.

Za virus zika ne postoji vakcina niti postoji lijek za liječenje virusa. Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Simptomi obično počinju tri do sedam dana nakon uboda komarca. Pored uboda komarca, virus zika se prenosi i širi transfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom.

Virus je prvi put zabilježen 1947. godine na majmunima u Ugandi, a zaraza je eskalirala prošle godine u Brazilu.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*