Djeca traže dobre ljude da im ispune želje: Ko želi biti Djed Mraz?

“Volio bih da mi se želja ispuni, da imam sanke da se vozam po snijegu kao Djed Mraz… Ove godine sam bio veoma poslušan i želio bih da da dobijem opremu za fudbal i slatkiše… Ja se zovem Amer, imam šest godina. Želim paketić i loptu za fudbal…”, ovo je samo mali dio želja naše, bosanske djece, koja žive mnogo teže nego njihovi vršnjaci.

Oni su pisali Djedu Mrazu i jedva čekaju poklone, koji će i doći, zahvaljujući dobrim ljudima i ideji Udruženja “Zemlja djece u BiH” iz Tuzle.

Djeca s ulice

– Mi već 10 godina provodimo akciju “Jedan slatkiš – jedno dijete”. Ove godine smo u tri “Bingova” supermarketa tri dana prikupljali slatkiše za djecu i nakon toga shvatili smo da nećemo imati dovoljno za sve. Onda smo kroz rad i igru sa djecom počeli raditi pisma Djedu Mrazu i tako se rodila ova zamisao – priča Dženana Žilić, učiteljica u Dnevnom centru Udruženja “Zemlja djece u BiH”.

Inače, pored Dnevnog centra u Tuzli, aktivisti “Zemlje djece” rade sa djecom u izbjegličkim naseljima u Mihatovićima i Špionici kod Tuzle te sa romskom djecom u naselju Kiseljak.

– U Denvnom centru imamo djecu sa ulice i djecu u riziku, dakle, one koji teško žive u svakom smislu. U zavisnosti od uzrasta djece mi sa njima radimo domaće zadatke, pomažemo im u pripremama za školu, radimo savjetovanja za roditelje, imamo radionice na kojima uče engleski jezik, bave se muzikom, plesom… – objašnjava Dženana Žilić.

Upravo ta djeca su napisala pisma Djedu Mrazu. Već oko 100 ih je napisano, a djeca su već dobila željene poklone zahvaljujući dobrim ljudima koji su se odazvali. Akcija ide dalje, sada se čeni da će obuhvatiti više od 300 djece.

Veliki interes

– Hvala svima koji su se odazvali. Pokazalo se da su naši ljudi socijalno osjetljivi, samo im treba ponuditi način kako da pomognu. Svako dječije pismo sa sobom nosi mnogo emocija, posebno jer su većinu njih pisali svojim ručicama – kaže Adnan Drndić, socijalni radnik u Udruženju “Zemlja djece u BiH”.

Pored Dženane Žilić i Adnana Drndića sa djecom rade i psiholog-pedagog Elma Devedžić te socijalni radnik Adis Jahić. Zbog velikog interesa građana pisma Djedu Mrazu ovih dana su im glavna preokupacija.

Prostorije Udruženja u Tuzli već sada izgledaju kao radionica Djeda Mraza. Hrpe slatkiša čekaju da stignu do djece, a još ih je mnogo kojima je najveća želja samo jedna čokolada.

Interes postoji, a iz udruženja obećavaju da će ukoliko bude interesa, akciju proširiti na cijelu BiH.

Uključite se, šta čekate… Treba li vam veća nagrada od dječije radosti?

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*