Domaća deep dish pizza sa sočnim nadjevom i hrskavim rubom prava je comfort food bomba
Idealna za dane kad vam treba utjeha na tanjuru ili kad želite impresionirati nekoga tko misli da je sve pizze već probao.
Trebat će vam:
Sastojci za tijesto:
3 i 1⁄2 šolje brašna
1 paketić suhog kvasca (7 g)
1 i 1⁄4 šoljice tople vode
1⁄4 šalice maslinova ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Sastojci za nadjev:
400 g rendane mozzarelle
300 g mljevenog mesa ili kobasice (prema želji)
1 velika konzerva pelata (pasiranog paradajza)
1 manji crveni luk
2 čahna bijelog luka
1 kašičica origana
sol i papar prema ukusu
maslinovo ulje
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, sol i šećer. Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da naraste oko 1 sat. Luk ogulite i nasjeckajte, bijeli luk ogulite i sitno nasjeckajte. U tavi zagrijte malo maslinova ulja pa dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso ili kobasicu, pržite dok ne porumeni. Dodajte bijeli luk i origano, kratko pirjajte pa dodajte pelate. Posolite, popaprite i kuhajte umak na laganoj vatri 15-ak minuta da se malo zgusne.
Tijesto razvucite u nauljen kalup za pečenje dubine oko 5 cm, tako da pokrije i stranice. Na dno stavite polovicu mozzarelle, zatim rasporedite mesni umak, pokrijte ostatkom mozzarelle. Prema želji, dodajte još začina. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 40-45 minuta dok tijesto ne dobije zlatnu koricu i pizza se dobro ispeče. Ostavite da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.