Hrskava pita sa piletinom i gljivama

Datum:

Kako temperature napolju padaju, a dani postaju kraći, sve češće tražimo obroke koji se brzo pripremaju, a pritom su hranljivi, topli i zadovoljavajući.

Upravo tada na scenu stupaju jela “iz jedne šerpe” – praktična, ukusna i idealna za porodični ručak ili večeru nakon napornog dana. Ova pita od piletine i gljiva, sa hrskavim korama od fila, odličan je način da iskoristite ostatke pečene piletine ili da pak pripremite brzo jelo od svježih sastojaka. Kombinacija piletine i gljiva u kremastom sosu, prekrivena zlatno-smeđom i hrskavom korom, stvara savršenu ravnotežu između domaće kuhinje i modernog obroka koji izgleda kao da je izašao iz restorana.

Priprema je krajnje jednostavna, a rezultat – toplo i aromatično jelo koje će vam uljepšati jesenje večeri.

Vrijeme pripreme:

oko 30 minuta

Sastojci:

300 g pilećeg filea (isjeckanog na kockice, svježeg ili već pečenog)

150 g gljiva (isjeckanih)

1 glavica luka (sitno isjeckana)

2 čena bijelog luka (sitno isjeckana)

1 pileća kocka za supu (rastopljena u 250 ml vode)

2 lovorova lista

1 kašičica suve majčine dušice

1 kašika brašna

25 g putera (rastopljenog)

nekoliko kora za gibanicu

2 kašike ulja

So i biber po ukusu

Priprema:

U šerpi koja je pogodna i za rernu, zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte isjeckani luk i propržite ga dok ne postane staklast i mekan.

Ubacite bijeli luk, listove lovora i majčinu dušicu i kratko propržite da puste aromu (oko 30 sekundi).

Dodajte isjeckani pileći file i dinstajte ga sa lukom dok ne pobijeli i lagano omekša, oko 5-7 minuta. (Ako imate višak pečene piletine, ovo je idealan način da je iskoristite. Samo je ubacite nakon dinstanja gljiva i luka).

Dodajte isjeckane gljive i nastavite dinstanje još 5 minuta, dok gljive ne omekšaju i piletina upije ukuse.

Pospite brašnom, dobro promješajte da se sjedini sa piletinom i gljivama.

Sipajte rastopljenu pileću kocku razmućenu u vodi, miješajte i kuvajte na laganoj vatri dok se sos ne zgusne (oko 10 minuta). Po potrebi dosolite i pobiberite.

U međuvremenu, procjenite koliko zgužvanih kora vam je potrebno da prekrijte posudu u kojoj ćete peći pitu. Presjecite svaki list na pola i premažite rastopljenim puterom.

Preko dinstane piletine sa gljivama pažljivo poređajte zgužvane i puterom premazane kore.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu, hrskavu koricu.

Podijeli:

spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Je li ovo najbrži recept za pitu? Sirnica iz tave gotova za svega 15 minuta, ovo morate probati

Postoji mnogo načina za pripremu sirnice, a jedan od...

Otkriven trik pekara: Preliv od 4 sastojka pretvara svaku pitu u čaroliju

Preliv koji pitu pretvara u pekarsku čaroliju – otkrijte...

Pita s pekmezom i jabukama

Napravite ovo ukusnu pitu s jabukama i pekmezom. Sastojci: 500 g...

Pita sa smokvama

​Postoje kolači koji mame mirisom i oni koji osvajaju...