Kako iskoristiti nezrele jabuke? Evo pet prijedloga i savjeta

Datum:

Vrijeme nije naklonjeno voću. Ono zbog suše može prekomjerno opadati sa stabala. Bez obzira što jabuke nisu posve zrele, možete ih iskoristiti za pripremu raznih proizvoda

Nedostatak vode i dugotrajna suša, a s druge strane pretjerano zalijevanje ili nepravilan raspored, mogu uzrokovati stres kod voćnih stabala te dovesti do opadanja plodova. Takva pojava je, nažalost, uobičajena ove godine.

Pitate nas, šta raditi sa zelenim, još nedozrelim jabukama.
Prerada nezrelih jabuka

Njih je najbolje preraditi isto kao i obične, zrele. Evo pet prijedloga:

  1. Džem ili marmelada

Od nezrelih jabuka možete napraviti džem ili marmeladu, a za 1 kg jabuka vam je potrebno 500 g šećera, sok jednog limuna i 200 ml vode. Voće operite, ogulite i narežite na komadiće ako želite džem, a ako pravite marmeladu, izblendajte. U velikom loncu ih pomiješajte sa šećerom, vodom i sokom limuna. Kuhajte na laganoj vatri, često mješajući oko 45 minuta do sat vremena. Ulijte u sterilizirane, vrele staklenke te ih umotajte u deke i ostavite da se ohlade. Spremite na tamno i hladno mjesto.

  1. Kompot

Za 1 kg jabuka koje ćete preraditi u kompot treba vam 200 g šećera, litar vode, sok jednog limuna te cimet ili vanilija po želji. Jabuke operite, ogulite i narežite na željene komade. U loncu prokuhajte vodu sa šećerom i limunovim sokom. Dodajte jabuke i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju, do 20 minuta. Dodajte cimet ili vaniliju po želji. Ulijte u tegle po istom principu kao kod džema, odnosno marmelade.

  1. Sok

Uz 1 kg jabuka potrebna vam je voda, šećer ili med. Oprane, oguljene i narezane jabuke stavite u blender i dodajte malo vode. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Procijedite kroz sito ili gazu kako biste uklonili pulpu koju možete iskoristiti u zobenoj kaši ili kolačima. Po potrebi dodajte šećer ili med. Sok ulijte u staklene flaše i čuvajte u frižideru nekoliko dana. Za duže čuvanje možete pasterizirati u rerni.

  1. Pire

Pire kojega možete koristiti kao dodatak jelima ili u pripremi kolača napravite jednako kao sok, ali bez cijeđenja pulpe. Za duže trajanje stavite više šećera, prokuhajte ga 15 do 20 minuta te ulijte u sterilizirane, vrele flaše.

  1. Ocat

Budući da su kiselije od zrelih, ove jabuke mogu biti dobre i za izradu octa. Uz jabuke vam je potrebna voda i malo šećera. Operite ih te narežite zajedno s korom i sjemenkama i stavite u veliku teglu. Prelijte ih vodom tako da ih potpuno prekrije. Dodajte 1 kašičicu šećera po litri vode kako bi potaknuli fermentaciju. Staklenku pokrijte gazom ili kuhinjskom krpom i zavežite gumicom. Ostavite na sobnoj temperaturi 3-4 sedmice, miješajući jednom dnevno. Kada tekućina postane kisela i miriše na ocat, procijedite i prelijte u čiste flaše. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Na šta paziti?

Korištenje nezrelih jabuka za pripremu raznih proizvoda može imati određene nedostatke. Evo na šta paziti.

One su kiselije od zrelih što može utjecati na konačan okus proizvoda. Zato možete povećati količinu šećera ili meda kako biste uravnotežili kiselost.

Također, imaju slabiju aromu pa se preporučuje dodavanje cimeta, vanilije, klinčića, đumbira, anisa, limunove korice i drugih začina, što će poboljšati i dati puniji okus. U ovu svrhu ih možete kombinirati s drugim voćem kao što su šljive ili breskve.

Budući da su tvrđe i manje sočne, što može utjecati na teksturu džema, marmelade, kompota ili pirea, kuhajte ih duže, dok potpuno ne omekšaju.

Proizvodi od nezrelih jabuka mogu biti podložniji kvarenju jer nezrele sadrže više vode i manje prirodnih konzervansa. Zato pazite na pravilnu sterilizaciju tegli i flaša te koristite metode konzerviranja kao što su pasterizacija. Proizvode čuvajte u frižideru ili na hladnom i tamnom mjestu, piše agroklub.ba.

(foto:Foto: Shutterstock/AlexanderLipk)

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Prva zemlja bez dima: Može li švedski model biti inspiracija za BiH

Sredinom novembra ove godine Švedski zavod za javno zdravstvo...

SZO upozorava: Broj zaraženih i umrlih od kolere naglo raste

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prijavila je nagli rast broja...

Savjet ministara BiH danas o Prijedlogu programa reformi 

Savjet ministara Bosne i Hercegovine trebao bi danas da...

Prevoznici iz BiH i regiona na mukama zbog EU pravila

Ako predstavnici Evropske unije i država regiona uskoro ne...