Vrijeme pogoduje lisnim ušima, kako ih suzbiti i šta nikako ne smijete raditi?

Datum:

Najveći problem je što lisne uši, sisanjem sokova, dovode do ukovrdžanosti listova i pojave gljivica, među kojima je najopasnija uzročnik čađave krastavosti plodova.

Visoke temperature idealne su za razvoj štetočina među kojima su i lisne uši. Problem može da predstavlja činjenica da će se kruške, ove godine, brati petnaestak dana ranije, u odnosu na prošlu godinu, zbog čega treba paziti s izborom insekticida za suzbijanje.

Ključno je da se poštuje karenca jer se ona, kod većine insekticida, kreće od 21 do 28 dana.
Ne prskati pred berbu

Međutim, postoje i sredstva na bazi sulfoksaflora kod kojih je karenca sedam dana. Ukoliko se proizvođači odluče za tretman insekticidima, ne bi trebalo da ga koriste na sorti Butira koja se uveliko bere ili, ako planiraju branje sorte Santa Marija, kod koje je već, neopravdano rano počela probirna berba.

Plodovi su tvrdi, košpice zelene i takav potez voćara koji to rade, nije dobar jer će se vrlo malo kupaca odlučiti za kupovinu takvih krušaka. Santa Marija mogla bi da počne s berbom za desetak dana, sad je rano.
Mogu i organska sredstva

Postoje i ostali načini borbe protiv lisnih ušiju u vidu prskanja vodom u kojoj je bio otopljen bijeli luk ili čili paprika, uz dodatak tečnog sapuna koji će omogućiti bolju pokrivenost, naročito naličja listova. Pomaže i Neem ulje,na bazi azadirachtina, koje spriječava dalje hranjenje lisnih ušiju.

Takođe se može koristiti sirće s devet odsto alkohola, pelin, biber, list paradajza, smeđe, zelene i crvene alge.
Uši smanjuju kvalitet plodova

Najveći problem je što lisne uši, sisanjem sokova, dovode do ukovrdžanosti listova i pojave gljivica, među kojima je najopasnija uzročnik čađave krastavosti plodova krušaka, Venturia pyrina, odnosno, sekundarne infekcije ovom gljivicom, pred berbu plodova.

Mravi, koji su sigurni pokazatelj prisustva ušiju i kruškine buve, koriste mednu rosu koja se izlučuje od strane lisnih ušiju, a na rosu se naseljava i gljiva čađavica, na koju se naseljavaju i virusi.

Sve ovo dovodi do zaprljanosti plodova, niže otkupne cijene jer odlazi za industriju, i smanjenog kvaliteta plodova, piše agroklub.ba.

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Ovako ukusne i hrskave kokice još niste jeli: Uspijevaju svaki put, a tajna je ova 1 stvar

Želite provesti veče ispred TV-a uz vašu omiljenu grickalicu...

Selimović: Osim klimatskih izazova, poljoprivrednici se suočavaju i sa problemom manjka radne snage u TK (VIDEO)

Osim klimatskih promjena koje predstavljaju najveći izazov za poljoprivrednike,...

Osam pravila uz koje ćete maksimalno zagrijati svoj dom ove zime

Kako biste maksimalno iskoristili svoje radijatore, a da pritom...

Obuzdajte večernji apetit pomoću ovih 10 namirnica

Kad se dan smiri i apetit poraste, vrlo je...